Hunter Biden kwam meermaals naar het Capitool om te verklaren dat hij niet achter gesloten deuren wilde getuigen.© AP

Zoon van Amerikaanse president Biden zal toch achter gesloten deuren getuigen in afzettingsonderzoek

Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, zal op 28 februari verschijnen voor de commissies van het Huis van Afgevaardigden die een afzettingsonderzoek naar de president zijn gestart. Dat hebben de commissievoorzitters James Comer en Jim Jordan donderdag bekendgemaakt.

Bron: BELGA, NYT

Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn een impeachmentonderzoek begonnen dat zou kunnen uitmonden in een afzettingsprocedure tegen president Biden.

Het onderzoek spitst zich met name toe op zijn zoon Hunter. Die zou geld hebben verdiend in China en Oekraïne door de invloed van zijn vader en door het beleid dat onder de regering van Barack Obama werd gevoerd. Biden was toen vicepresident.

Volgens Comer heeft de huidige president daarover gelogen en is er sprake van corruptie. Meerdere functionarissen uit die periode ontkennen dat er onrechtmatig gehandeld is door Biden.

LEES OOK. Eerste zitting impeachment-onderzoek naar Joe Biden: “Geen bewijs van corruptie”

Weigerde te getuigen

Hunter Biden werd al in november vorig jaar opgeroepen om te getuigen, weken vooraleer het Huis stemde voor een afzettingsonderzoek tegen Joe Biden. Hij weigerde echter achter gesloten deuren te getuigen, uit angst dat de Republikeinen slechts delen van zijn getuigenis zouden lekken om zijn verhaal verkeerd voor te stellen en zijn vader te schaden. Hij ging er wel verschillende keren mee akkoord om tijdens een openbare zitting vragen te beantwoorden.

Een woordvoerder van Biden bevestigde aan The New York Times dat hij deze keer wel akkoord is gegaan om te getuigen achter gesloten deuren, zonder meer commentaar te geven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Republikeinen hadden gedreigd Hunter Biden aan te klagen voor minachting van het Congres. Het Huis van Afgevaardigden zou daar normaal gezien donderdag over stemmen.

Volgens Bidens advocaten was de eerdere oproeping onwettig omdat het afzettingsonderzoek toen nog niet goedgekeurd was. Woordvoerders van Comer en Jordan lieten verstaan dat Biden met een nieuwe dagvaarding opgeroepen zou worden.

LEES OOK. “Miljoenen dollars aan alles, behalve belastingen”: waarom Joe Biden voor zijn herverkiezing vooral schrik moet hebben van zijn zoon Hunter

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer