De stationsbuurt in Gent vanmorgen rond 8 uur

Nog steeds opletten voor gladde wegen en fietspaden, ook treinverkeer ondervindt opnieuw hinder

Ook wie vandaag de weg op gaat, houdt best rekening met gladde wegen. In zowat het hele land geldt code geel voor gladheid. Vooral in Oost- en West-Vlaanderen, waar het gisterenavond nog licht gesneeuwd heeft, is het uitkijken voor ijsplekken.

Sneeuw verwacht het KMI vandaag niet meer, maar door de winterse neerslag van de voorbije dagen en het aanhoudende vriesweer kan het nog steeds gevaarlijk glad zijn op de weg.

"Het is heel nat, er ligt veel smeltwater op de weg en vannacht heeft het hier en daar nog gesneeuwd en geregend. Die neerslag kan aanvriezen en voor ijsplekken zorgen", legt Katrien Kiekens van het Agentschap Wegen en Verkeer uit in "De ochtend" op Radio 1. Het kan ook glad zijn door aanvriezende mist. 

Tot vanmiddag geldt in zowat het hele land code geel voor gladheid. Vooral in Oost- en West-Vlaanderen, waar het gisterenavond nog licht gesneeuwd heeft, is het uitkijken voor vocht- en ijsplekken. 

Ook het treinverkeer ondervindt opnieuw hinder van het winterweer. Verschillende treinen zijn afgelast of hebben vertraging, vooral door ijzel op de sporen of defect materiaal door het vriesweer. De hinder is het grootst tussen Kortrijk en Zottegem en tussen Tongeren en Hasselt. De NMBS verwacht dat de hinder bij het spoor nog de hele ochtendspits zal duren.

Ook aan treinstation Antwerpen-Centraal was het vanmorgen nog heel glad

Meer dan 10.000 ton zout en pekel

De strooidiensten volgen de toestand van de wegen en fietspaden nauwgezet op en rijden waar nodig uit. “We doen ons best om de wegen ijsvrij te krijgen, maar dat lukt niet altijd en overal. Zeker op de kleinere wegen hebben we niet altijd zicht en daarom roepen we deze ochtend, samen met het KMI, nogmaals op tot voorzichtigheid.” 

Voorzichtig zijn, dat betekent goed opletten, de snelheid matigen en afstand houden. "Gebruik vooral je gezond verstand en geef ook voldoende ruimte aan strooiwagens", geeft Kiekens nog een bijkomende tip.

De strooidiensten waren deze week overigens al zeer actief. "We zijn vannacht voor de vijfde dag op rij uitgereden", aldus Kiekens. Sinds zondagavond gebruikte Wegen en Verkeer meer dan 10.000 ton aan zout en pekel om wegen en fietspaden sneeuw- en ijsvrij te houden. In totaal strooiden de diensten sinds oktober vorig jaar 17.800 ton smeltmiddelen.

Weerbericht

Het is deze ochtend koud met op sommige plaatsen aanvriezende mist. Daarna wordt het droog en zonnig in de meeste streken, al kan in de Ardennen het ochtendgrijs hardnekkig zijn. De maxima liggen tussen 0 en -3 graden in de gebieden ten zuiden van Samber en Maas, rond 0 of -1 graad in het centrum en tussen +1 en +4 graden in het noordwesten, meldt het KMI.

Vanavond en vannacht wordt het weer koud met algemene vorst. De minima liggen tussen -1 graad aan zee en lokaal -15 graden in het zuidoosten van het land (of zelfs nog lager in sommige Ardense valleien). Hier en daar kunnen lage wolken of aanvriezende mist ontstaan, vooral in de Ardennen.

BEKIJK - Het meest recente weerbericht (donderdagavond 20 uur):

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Ook morgenochtend is er mogelijk aanvriezende mist in het zuiden van de Ardennen. In de meeste andere streken begint de dag zonnig, maar vanaf de Noordzee schuiven geleidelijk hoge en later ook middelhoge wolkenvelden over het land. Het blijft in elk geval droog. Op veel plaatsen blijft het vriezen, tussen -3 graden in de Hoge Venen en -1 graad in het centrum. Enkel in het noorden en het westen van het land worden de temperaturen positief: tussen 0 en 3 graden.

Vanaf zondag wordt het gevoelig zachter, maar er zijn ook intense regenzones met mogelijk veel wind op komst.

Meest gelezen