De Lijn

Staking bij De Lijn in Vlaams-Brabant breidt nu ook uit naar regio Leuven

Voor de vijfde dag op rij wordt er gestaakt bij De Lijn in de Vlaamse Rand. Uit solidariteit hebben nu ook chauffeurs uit de regio Leuven het werk neergelegd. Een derde van de bussen rijdt niet uit, meldt De Lijn. De christelijke vakbond ACV neemt niet deel aan de staking. 

Een intern conflict tussen een teamcoach en buschauffeurs in Asse legt al vijf dagen het busverkeer in de Vlaamse Rand plat. Eerst hadden de buschauffeurs in Asse het werk neergelegd. Een dag later werd de staking uitgebreid naar de stelplaatsen in Grimbergen, Vilvoorde, Leerbeek en Dilbeek. Nu wordt ook in de regio rond Leuven meegestaakt, uit solidariteit. 

Heel wat chauffeurs zijn gefrustreerd over wat er momenteel verkeerd loopt bij De Lijn

Stefaan Laroy, ACOD

"Het werk is nu ook neergelegd in de stelplaatsen in Tielt-Winge, Leuven en Overijse", zegt Stefaan Laroy van de socialistische vakbond ACOD. "De chauffeurs daar doen dat uit solidariteit. Ik denk dat heel wat chauffeurs gefrustreerd zijn over alles wat er bij De Lijn aan de hand is." 

Conflict

Overleg tussen de vakbonden en de directie van De Lijn over het interne conflict in Asse leverde voorlopig niets op. "We hebben gisteren heel lang samengezeten", zegt Laroy. "We stonden niet ver van een akkoord, maar het mocht niet zijn. Een van de voorstellen was om een audit te laten uitvoeren door een externe firma. Bij ACOD vonden wij dat een goed idee. Alleen eisten wij dat zolang het onderzoek loopt, de teamcoach niet meer op stelplaats in Asse zou zijn. Maar De Lijn weigert dat te doen." 

De Lijn bevestigt dat er nu ook gestaakt wordt in de regio Leuven. "Eén op de drie eigen chauffeurs van de stelplaatsen in Tielt-Winge, Leuven en Overijse rijdt niet uit", zegt Astrid Hulhoven van de Lijn. "Er is vooral hinder op de Leuvense stadslijnen en op de assen van Leuven naar Diest en Leuven-Brussel en ook alle lijnen van en naar Haacht. We raden onze reizigers aan om vooraf de app van De Lijn te raadplegen. Die proberen we zo goed mogelijk actueel te houden." 

Meest gelezen