© BELGA

Voor het eerst in 90 jaar (!): EK atletiek in Rome zorgt voor primeur door prijzengeld uit te delen aan atleten

Op het Europese kampioenschap atletiek komende zomer in Rome krijgen atleten voor het eerst prijzengeld. De Europese atletiekfederatie heeft 500.000 euro vrijgemaakt. “Het is een mijlpaal voor de sport en een historische ontwikkeling”, zegt voorzitter Dobromir Karamarinov van European Athletics. Het EK atletiek bestaat sinds 1934.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

Het prijzengeld wordt verdeeld in tien bonussen van 50.000 euro. Atleten strijden zowel bij de mannen als de vrouwen om die hoofdprijs in vijf categorieën waarin verschillen onderdelen zijn samengevoegd: de sprint- en hordenummers, de middenlange en lange afstanden, de werpnummers, de springnummers en tot slot de wegonderdelen (halve marathon en snelwandelen). De meerkampen en estafettes zijn ondergebracht bij de wegnummers.

De punten volgens de tabellen van de mondiale atletiekbond bepalen wie de beste prestatie heeft geleverd in de diverse categorieën.

© BELGA

“Binnen de atletiek zijn we terecht trots op ons rijke erfgoed. En om ervoor te zorgen dat onze sport ook in de toekomst gezond, welvarend en spraakmakend blijft, moeten we innovatief zijn, vooral met ons paradepaardje, de Europese kampioenschappen atletiek”, verklaart Karamarinov in invoering van het prijzengeld.

Het EK atletiek in Rome staat gepland van 7 tot en met 12 juni. Op het laatste EK, in 2022 in het Duitse München, was de Belgische delegatie goed voor goud met zevenkampster Nafi Thiam en zilver met de Belgian Tornados (4x400 meter mannen).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer