Profvoetballer Ilias Chair, hier aan het werk tijdens een WK-kwalificatiewedstrijd in november 2021, riskeert 2 jaar cel voor een zware vechtpartij in de zomer van 2020.© Belga

Edegemse stervoetballer Ilias Chair (26) riskeert twee jaar cel voor vechtpartij: “Sloeg man schedel in met grote steen”

ANTWERPEN -

De Antwerpse procureur heeft twee jaar gevangenisstraf geëist tegen Edegemnaar Ilias Chair (26), Marokkaans voetbalinternational en afgelopen weekend nog op het veld bij de Engelse club Queens Park Rangers, wegens betrokkenheid bij een zware vechtpartij in de zomer van 2020. “Hij sloeg zijn slachtoffer de schedel in met een grote steen.”

Joris van der Aa

De feiten vonden plaats in de zomer van 2020, na een kajaktocht die begon in de Ardennen en eindigde in het Franse Bazeilles. Een familie uit Oost-Vlaanderen arriveerde aan het eindpunt van een lange tocht. Daar stonden bussen klaar om de vermoeide en hongerige toeristen terug te brengen naar het beginpunt.

“Tijdens het aanschuiven om op de bus te stappen, werden de slachtoffers plots voorbijgestoken door een dame in een groene bikini en haar familie. Ze staken de groep voorbij en eisten als het ware om als eerste op de bus te mogen, omdat ze net een andere bus gemist hadden”, aldus de openbare aanklager.

“Daardoor kwam het tot een discussie met andere mensen die stonden te wachten, waaronder de latere slachtoffers: Niels T., zijn zus Eline T. en Dries D. De vrouw in de groene bikini gedroeg zich verbaal zeer agressief en het liep al snel uit de hand. De vrouw haalde uit naar de slachtoffers en hun kinderen. Er werd geslagen, gekrabd en gebeten.”

Massale vechtpartij

De organisatie van de kajaktochten slaagde er niet in om de gemoederen te bedaren. Er ontstond een massale vechtpartij, die plots escaleerde toen een man grote steen vastgreep. Die man werd later door de Franse politie geïdentificeerd als Ilias Chair (26) uit Edegem, ex-speler van Lierse en momenteel middenvelder bij de bekende Engelse voetbalclub Queens Park Rangers. Chair zat ook dertien keer in de selectie van het Marokkaanse nationale voetbalelftal en speelde op het WK 2022 de troostfinale tegen Kroatië.

Chair speelde afgelopen zondag nog voor Queens Park Rangers dat Watford ontving in de Engelse Championship.© Getty Images

“Volgens verschillende betrokkenen haalde Ilias Chair uit met de steen naar Niels T., die meteen buiten bewustzijn raakte”, aldus de openbare aanklager. “De gevolgens voor Niels T. waren dramatisch. Hij liep een zware schedelbreuk van twee centimeter op. Hij werd in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis van Reims. Daarna zou hij nog lange tijd in een Belgisch ziekenhuis moeten herstellen. Hij kon zijn job als vrachtwagenchauffeur gedurende lange tijd niet uitoefenen en hij ervaart tot vandaag nog de gevolgen van die slag, die hem bijna fataal is geworden.”

“Gebrek aan schuldinzicht”

Het onderzoek gebeurde door het parket in Oudenaarde, omdat de Franse politie niet meer had gedaan dan de identiteiten noteren van de betrokkenen bij de vechtpartij. Na een moeizaam onderzoek werden Ilias Chair, Nora H. en Jaber C. geïdentificeerd als belangrijkste daders van de feiten.

“Ilias Chair is verschillende keren uitgenodigd voor verhoor, maar zijn advocaten hebben steeds laten weten dat hij niet de mogelijkheid had om naar België te komen. Zijn activiteiten als profvoetballer zouden het onmogelijk maken om zich te laten verhoren. Een jaar na de feiten heeft hij een schriftelijke verklaring gestuurd. Daaruit blijkt een totaal gebrek aan schuldinzicht”, vond de procureur.

Meester Alen Cilic, van het kantoor Souidi & Souidi, betwistte dat Ilias Chair de man was die had uitgehaald met de steen. Hij vroeg om zijn cliënt vrij te spreken omdat het dossier onvoldoende objectieve bewijzen zou bevatten. Volgens Cilic was het de Oost-Vlaamse familie die de confrontatie had opgezocht. De verdediging suggereerde ook dat de slachtoffers uit waren op het geld van de voetballer.

Weekloon

“Onzin”, zo reageerde de advocaat van slachtoffer Niels T. “Wij vragen een schadevergoeding van 16.000 euro. Dat is ongeveer het weekloon van meneer Chair. Mijn cliënt heeft bijna het leven gelaten. Zijn leven is gered door de chirurgen. Hij heeft lange tijd niet kunnen werken en hij ondervindt nogal altijd nadelige gevolgen van die slag met die steen.”

De aanklager vond het bewezen dat Chair de man was die had uitgehaald met de steen. Tegen de voetballer vorderde de procureur twee jaar gevangenisstraf en een boete van 1.600 euro. Tegen Nora H., die wordt omschreven als de grote aanstookster van de feiten, vorderde de procureur 15 maanden celstraf en een boete van 800 euro. Tegen Jaber C., die een beperkte rol speelde, vorderde de aanklager acht maanden celstraf en 800 euro boete.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Buitenlands voetbal