Politie Nederland

Recordvangst ketamine in Nederland: 2.000 kg met een straatwaarde van 55 miljoen euro

De Nederlandse politie heeft in Muiderberg, niet zo ver van Amsterdam, ruim 2.000 kilogram ketamine gevonden. Volgens de politie gaat het om de grootste vondst van die drug ooit bij onze noorderburen. De drugs zouden een straatwaarde hebben van 55 miljoen euro. Een 55-jarige man is opgepakt.

Anonieme informatie leidde de politie eerder deze maand naar de drugs. De ketamine werd gevonden in een schuur. Het witte poeder zat in tientallen dozen in de schuur bij een woning. Ook werden nog enkele kilo's harddrugs aangetroffen. De verdovende middelen zijn afgevoerd en vernietigd.

De 55-jarige man uit Naarden die werd gearresteerd, was in de woning aanwezig. De politie onderzoekt zijn rol in de zaak. In de woning waren op het moment van de inval ook twee kinderen aanwezig.

Wat is ketamine?Ā 

Ketamine is een snelwerkend verdovingsmiddel dat wordt gebruikt bij kortdurende, pijnlijke chirurgische ingrepen, in brandwondencentra en in de veeartsenij.Ā De laatste jaren is ketamine als drug opgedoken in het uitgaansmilieu.

Ketamine is een synthetische drug. Het is een verdovingsmiddel dat hallucinaties kan veroorzaken. Het zorgt voor een gevoel van dissociatie, alsof je even helemaal "van de wereld" bent en je buiten je lichaam treedt. Het wordt net als cocaĆÆne gesnoven.Ā 

Ā In hoge doses wekt het een soort bijna-dood-ervaring op (ook wel 'K-hole' genoemd). Hierbij worden de grenzen tussen bewustzijn en niet-bewustzijn afgetast. Gebruik kan leiden tot verslaving en gezondheidsklachten zoals hevige buikkrampen en blaasproblemen.Ā 

Ketamine is steeds populairder als partydrug, maar is zeer schadelijk voor de gezondheid. "De handel gaat bovendien vaak gepaard met andere vormen van criminaliteit, zoals witwassen en wapenbezit", aldus de politie. Eigenlijk is ketamine een pijnstiller en narcosemiddel dat niet zonder registratie mag worden verhandeld of in "handelsvoorraden" in bezit mag zijn. Op handel zonder registratie staat een maximale straf van zes jaar cel.

BEKIJK - "Voelt alsof je glas uitplast": hoe ketamine je lichaam kapotmaakt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen