Douche niet te lang bij koud weer: "Je huid droogt uit omdat water zouten onttrekt aan je lichaam"

Met het koud weer is het verleidelijk om lekker lang en warm te douchen of in bad te gaan. Dat is niet gezond voor je huid. "Als je lang in het water ligt of staat, droogt je huid uit. Je verliest te veel zouten", zegt dermatoloog Thomas Maselis in "Goeiemorgen Morgen!" op Radio2.

Op koude dagen als vandaag klinkt het heerlijk om lang en warm te douchen of in bad te gaan. Toch heeft dat negatieve gevolgen voor je huid. "Je merkt misschien zelf dat je huid nu droger is dan tijdens de zomermaanden", zegt dermatoloog Thomas Maselis in "Goeiemorgen Morgen!" op Radio2.

"Hoe langer je je in het water bevindt en hoe warmer de temperatuur van het water, hoe meer kans je huid maakt om uit te drogen of schilfers aan te maken", zegt hij.

LUISTER - Dermatoloog Thomas Maselis: "Ik neem elke dag een douche van 30 seconden"

Zouten gaan verloren

Dat heeft alles te maken met de zouten in onze opperhuid. "Als je in het water ligt of staat, neemt je huid water op. Maar doe je dat te lang, dan gaan je zouten verloren", zegt dermatoloog Maselis. 

Het gevolg? "Je huid heeft te weinig zout over om watermolecules vast te houden. Vandaar de droge huid. De oplossing is simpel: hou het kort. Ik neem elke dag een douche van een dertigtal seconden. Dat werkt perfect."

Meest gelezen