© hsb

Oorzaak gevonden van mysterieus gezoem dat inwoners nachtenlang wakker hield: “Het was net een straaljager”

Leuven -

Na zo’n anderhalve maand kunnen de inwoners van Kessel-Lo en Wilsele eindelijk weer rustig slapen. De oorzaak van het mysterieuze gezoem dat al wekenlang te horen was ’s nachts en soms zelfs overdag, is immers gevonden.

Hannelore Smitz

Toen bewoonster Anneleen anderhalve week geleden in een Facebookgroep van Kessel-Lo vroeg of nog andere mensen ook last hadden van het gezoem, bleek er meteen iets vreemds aan de hand. Uit heel Kessel-Lo en zelfs Wilsele kwamen reacties van mensen, die allemaal de irritante fluittoon hoorden. “Net een straaljager die klaarstaat op de startbaan”, zei de ene. De andere dacht dan weer een kapotte airconditioning.

De stad kreeg verschillende meldingen, en de milieudienst ging meteen op zoek. Daarbij werden fysieke zoektochten uitgevoerd, maar werden ook grote instanties zoals AB InBev en de NMBS aangeschreven met de vraag of op hun terreinen ergens een toestel defect was. Maar niemand vond de oorzaak, en het gezoem bleef.

Tot nu. Het gezoem bleek afkomstig van het dak van AB InBev. De brouwerij had, toen ze hoorden van het probleem, meteen zelf de stadsdiensten gecontacteerd om hun medewerking te verlenen in het zoeken naar de oorzaak. ’s Avonds laat gingen ze op zoek, maar in eerste instantie zonder succes.

“Hoewel onze brouwerij bij een eerste onderzoek werd uitgesloten als oorzaak, zijn we toch extra controles gaan uitvoeren. Uiteindelijk ontdekten we bij een nieuwe inspectie alsnog een probleem”, zegt brouwerijmanager Olivier Malliet in een mededeling naar de buurtbewoners. “Het gaat om een defect aan een ventilatorsysteem dat op het dak van de brouwerij staat. We hebben de betreffende installatie onmiddellijk uitgeschakeld.”

Gezoem gestopt

Het is wel niet honderd procent zeker dat het bewuste gezoem effectief van dat ventilatiesysteem kwam. “We stelden vast dat er een ander geluid uit het toestel kwam dan zou moeten. Maar we weten natuurlijk niet zeker dat net dat het geluid was dat zo’n hinder veroorzaakte”, klinkt het. Uit de eerste reacties vanuit Kessel-Lo, lijkt wel degelijk dat de oorzaak daarmee gevonden is. Zij hadden al gemerkt dat het gezoem gestopt was.

De brouwerij wil zich alvast verontschuldigen voor het ongemak. “Onze oprechte excuses voor het ongemak”, klinkt het. “We doen er alles aan om dergelijke hinder in de toekomst te vermijden. We zullen dit ventilatorsysteem ook pas weer inschakelen na een uitgebreide controle van de herstelling.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer