Koen Augustyns en Herwig Leirs hebben zich allebei kandidaat gesteld om op 1 september rector van de Universiteit Antwerpen te worden.© rr

Wie wordt de nieuwe rector van de Universiteit Antwerpen? Dit zijn de twee kandidaten

Antwerpen -

Koen Augustyns of Herwig Leirs: een van deze professoren treedt op 1 september in de voetsporen van huidig rector Herman Van Goethem. Studenten en medewerkers van de Universiteit Antwerpen kunnen van 4 tot 8 maart elektronisch hun stem uitbrengen.

Elien Van Wynsberghe

In 2003 ging de eengemaakte Universiteit Antwerpen van start met Francis Van Loon als eerste rector. Hij werd in 2008 opgevolgd door Alain Verschoren, die twee mandaten vervulde. In 2016 nam Herman Van Goethem de fakkel over. Zijn tweede mandaat eindigt op 31 augustus van dit jaar. Een rector op UAntwerpen kan maximaal twee termijnen van vier jaar vervullen. De rectorverkiezingen van maart 2024 leveren dus sowieso een nieuwe naam op.

Tot vandaag, 19 januari, konden alle voltijdse gewoon hoogleraren en hoogleraren aan de universiteit zich kandidaat stellen voor het mandaat van rector. Bij het verstrijken van de deadline zijn er twee professoren die hun kandidatuur indienden: Koen Augustyns en Herwig Leirs.

Huidig rector Herman Van Goethem krijgt na acht jaar een opvolger.© Fred Debrock

De kandidaten

Prof. Koen Augustyns, apotheker van opleiding, leidt de Onderzoeksgroep Medicinale Chemie (UAMC) en is decaan van de Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen. Hij werd in 2023 gekozen tot lid van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB).

Koen Augustyns.© rr

Prof. Herwig Leirs is hoofd van de Onderzoeksgroep Evolutionaire Ecologie. Tot voor enkele maanden was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van de Universiteit Antwerpen en voordien decaan Wetenschappen. Leirs zit ook de bestuursraad van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen voor en is bestuurder bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Herwig Leirs.© rr

Van 4 tot 8 maart kunnen alle medewerkers en studenten van de UAntwerpen elektronisch stemmen voor een van de kandidaat-rectoren. De stemmen van de professoren tellen mee voor 67%, de stemmen van de studenten, van het administratief en technisch personeel, en van het assisterend en bijzonder academisch personeel elk voor 11%. De kandidaat die meer dan 50% van de stemmen haalt, wint de verkiezing.

Bij een gelijke stand wordt er tussen 11 en 15 maart een nieuwe kiesronde georganiseerd. Maar wellicht zal dus op 8 maart duidelijk worden wie zich op 1 september de nieuwe rector van de UAntwerpen mag noemen.

Op 8 maart is wellicht duidelijk wie de verkiezingen wint.© DBA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Universiteit Antwerpen