© RTV

Meisje (11) dat dreiging op school veroorzaakte, is preventief geschorst: “Een schok voor ouders van dader”

Balen -

Het meisje van 11 jaar oud dat gisteren voor de sluiting van de campusschool Curieuzeneuzen in Balen zorgde, is preventief geschorst. Dat meldt directeur Leen Van Vaerenbergh. De leerlingen van de school kunnen intussen rekenen op psychologische hulp.“Leerlingen die de gebeurtenissen moeilijker kunnen plaatsen, worden individueel begeleid.”

Stef Geeraerts

“Ik ga 19 januari een pistool vuurwerk een aansteker en papier ik ga iedereen neer schieten en daarna de school op brand zetten wacht maar jullie gaan zien ik heb in totaal 60 kogels”, zo klonk het bericht op TikTok van een leerling uit het vijfde leerjaar, dat uiteindelijk voor de sluiting van de basisschool Curieuzeneuzen in Balen zorgde.

De anonieme dreigingen zorgden zowel bij de leerlingen als leerkrachten voor paniek. “Het account is een week voor de kerstvakantie aangemaakt, waarna leerlingen ons hebben ingelicht”, zei directeur Leen Van Vaerenbergh donderdag nog in onze krant.

Scholencampus Curieuzeneuzen.© Raymond Lemmens

Door snel en accuraat te handelen, kon de politie donderdagochtend de verspreider identificeren. De zaak is intussen overgemaakt aan het parket.

Eén dag na de feiten is de verslagenheid nog steeds erg groot. “De impact op onze school is groot. De komende dagen willen we vooral inzetten op communicatie. We hebben gisteren in overleg met het CLB en de sociale dienst van de gemeente alles voorbereid en de leerkrachten ondersteund. Door de omstandigheden is het lesprogramma aangepast. (Lees verder onder de video)

Psychosociale ondersteuning

In elke klas werd vrijdagochtend gestart met een klasgesprek in aanwezigheid van psychologen. De leerlingen konden tijdens zo’n klasgesprek op een veilige manier aangeven waar ze mee zitten na het gebeuren. “Het is onwaarschijnlijk mooi om te zien hoeveel veerkracht jongeren hebben en elkaar ondersteunen”, meent Van Vaerenbergh.

“Een aantal leerlingen die de gebeurtenissen moeilijker kunnen plaatsen, worden individueel begeleid. We blijven inzetten op de psychologische ondersteuning van onze leerlingen zolang het nodig is”, klinkt het.

De school kreeg al veel positieve reacties van verschillende ouders over de manier van aanpak. Het is nog maar de vraag welke strafmaatregelen de leerling mag verwachten.

Preventieve schorsing

“Strafmaatregelen zijn beperkt voor de betrokken leerling, aangezien deze nog minderjarig is”, zo meldt Kristof Aerts, woordvoerder van het Antwerps parket. “Strafrechtelijk kunnen we niet veel doen. De persoon in kwestie laten we actief verder opvolgen door de sociale dienst. Omdat het om een leerling van jonge leeftijd gaat, wordt vaak in de richting van begeleiding en een maatschappelijke enquête gekeken. Volgens de wet zijn er niet veel mogelijke pistes.”

In afwachting van verder onderzoek heeft de school zelf maatregelen genomen. “We hebben de betrokken leerling preventief geschorst”, zegt Van Vaerenbergh.

De ouders van de dader waren niet op de hoogte van wat zich al geruime tijd afspeelt op sociale media. “Wat er gebeurd is, is voor hen ook een schok. We hebben onze hulp aangeboden om dit te verwerken. Maandag volgt er een gesprek met de klassenraad om te bekijken wat er verder zal gebeuren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer