Justitiepaleis Brussel.© Chris Verhaeghe

Leraar op heterdaad betrapt tijdens orale seks met 13-jarige jongen: parket eist 5 jaar cel

Vilvoorde -

Voor de correctionele rechtbank is vrijdag het proces van start gegaan tegen een leraar/opvoeder die jarenlang verschillende minderjarige jongens zou hebben misbruikt. Volgens het parket had de man het vooral gemunt op kwetsbare jongens, die met zichzelf in de knoop lagen of kampten met een stoornis. De openbaar aanklager eist 5 jaar cel tegen de man.

Chris Verhaeghe

De zaak kwam in december 2021 aan het licht, toen een vader zijn 13-jarige zoon betrapte met de leraar (26) in de bosjes. “De ouders dachten dat hun kind aan het experimenten was met een leeftijdsgenoot, maar uiteindelijk bleek het te gaan om een leerkracht van die jongen”, klonk het bij de openbaar aanklager tijdens het proces. “Het parket heeft daarop een onderzoek geopend, wat de doos van Pandora opende.”

Schoolnetwerk

Uit het onderzoek blijkt dat de man minstens zes slachtoffers zou hebben gemaakt, allen tussen de 13 en 17 jaar oud. “Het ging niet alleen om jongens die hij kende van op de school waar hij les gaf, maar ook om minderjarigen vanop het internaat waar hij werkte als opvoeder”, aldus de parketmagistraat.

“Uit de analyse van zijn ICT-materiaal blijkt dat hij daarenboven online zeer actief op zoek ging naar slachtoffers. Hij kopieerde ook de gegevens van leerlingen via het informatienetwerk van de school. Zogezegd was dat puur professioneel, maar hij sloeg de foto’s op van jongens, die telkens eenzelfde profiel hadden.”

Dekentje en glijmiddel

De man wisselde onder meer naaktfoto’s uit met zijn slachtoffers, maar meermaals kwam het ook tot een fysieke afspraak, die soms uitmondde in orale seks. “De beklaagde kwam in het weekend vanuit Antwerpen naar Vilvoorde, telkens voorzien van een dekentje en glijmiddel”, klonk het bij de openbaar aanklager. “Maar ook op het internaat werden jongens misbruikt op hun slaapkamer.”

De moeder van een van die jongens legde vrijdag een emotionele getuigenis af op het proces. “Ik ben de vader die zijn zoon betrapte heel dankbaar”, sprak de vrouw. “Indien dat niet was gebeurd, had mijn kind nooit iets gezegd. Tot op de dag van vandaag is hij te beschaamd om te vertellen wat er gebeurd is. We weten het gewoon niet. Ik hoop, en dat meen ik van harte, dat meneer nooit nog met kinderen in aanraking komt.”

3 jaar effectief

Het parket van Halle-Vilvoorde eiste vrijdag 5 jaar cel tegen de man, waarvan 3 jaar effectief en 2 jaar met uitstel onder voorwaarden. “De beklaagde is totaal over de schreef gegaan. Hij heeft zonder scrupules misbruik gemaakt van zijn positie in het onderwijs en zocht dan ook nog eens slachtoffers uit die in de knoop zaten met zichzelf of een stoornis hadden. Hij viseerde zeer kwetsbare kinderen en stond niet stil bij de impact die de feiten hebben op die jongens.”

Doos van Pandora

De advocaat van de beklaagde betwist een deel van de feiten en pleitte vrijdag voor een straf met uitstel onder voorwaarden. “Ik begrijp dat de rechtbank niet is gerustgesteld, maar mijn cliënt heeft schuldbesef”, sprak meester Eddy Cochez. “Ik zie niet in waarom hij geen tweede kans zou kunnen krijgen. De oplossing voor dit probleem is therapie, niet de gevangenis. Het parket sprak over de doos van Pandora. Die zat vol met slechte dingen en onheil. Maar weet u wat er helemaal beneden in die doos zat? Hoop! Ik vraag de rechtbank om die hoop toe te kennen aan mijn cliënt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer