© BELGA

Koning Filip verleende drie keer gratie in 2023

Koning Filip heeft vorig jaar drie keer gratie verleend, zo blijkt vrijdag uit een navraag van Belga bij de FOD Justitie. In 2022 ging het nog om vijf toekenningen. Het cijfer fluctueert lichtjes van jaar tot jaar.

gjs
Bron: BELGA

De koning scheldt opgelegde straffen kwijt op voordracht van de minister van Justitie. Vorig jaar ging het om twee veroordelingen voor verkeersinbreuken en een fraudemisdrijf. Het ging telkens om zeer oude overtredingen (tussen 16 en 21 jaar), waarvan de verjaringstermijn nog niet verstreken was. Bij de drie gevallen bestond de gratie uit een gedeeltelijke opschorting van de straf.

Afgelopen jaar hebben 591 mensen een verzoek tot gratie ingediend, dat is bijna de helft minder als in 2022, toen de teller op 1.084 aanvragen stond. Dat heeft te maken met het feit dat een beroep op gratie niet langer expliciet vermeld wordt wanneer men een betalingsverzoek voor een boete binnenkrijgt. In het verleden leidde dit tot een massa claims die niet onderbouwd waren en dus ook niet-ontvankelijk.

Het gaat om ongeveer evenveel Franstalige als Nederlandstalige dossiers. Van de drie toegekende dossiers zijn er twee in het Nederlands en één in het Frans.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer