© AP

Japanse maanlander is succesvol geland

Japan is erin geslaagd om een onbemand ruimtetuig neer te zetten op de maan en is daarmee het vijfde land dat kan landen op de maan. Al is het nog afwachten of de landing succesvol was en contact gemaakt kan worden met het ruimtetuig. Japan wilde, als extra uitdaging, exact op de juiste plaats proberen te landen. Of dat gelukt is, is ook nog afwachten. Dat weten we pas na een maand.

FD

Het tijdstip van de landing was alleszins wel perfect volgens plan, om 16.20 uur Belgische tijd kwam de maanlander “SLIM” (Smart Lander for Investigating Moon) neer. Al is het nog niet duidelijk of de lander veilig en wel op de maan is gezet. Volgens de gegevens is de verkenner wel aangekomen, maar de vluchtleiding wacht nog op het verlossende teken van leven vanaf de maan.

De door het Japanse ruimtevaartagentschap Jaxa ontwikkelde sonde moet technologie testen voor nauwkeurige landingen, op minder dan 100 meter van de voorziene landingsplaats op de maan. In april vorig jaar mislukte de maanlanding van een Japans privébedrijf nog. Een onjuiste hoogteberekening van de maanlander was volgens het bedrijf de reden van de mislukking.

De gegevens die op de maan zijn verzameld, zullen worden gebruikt voor het door de VS geleide Artemis-project. Met dat programma wil de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA na meer dan vijftig jaar weer mensen op de maan zetten. De bemande maanlanding is onlangs wel uitgesteld tot september 2026.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER