Red Lions slopen Zuid-Koreaanse muur en gaan als titelverdediger naar Olympische Spelen van Parijs

Een dag na de Red Panthers hebben ook de Red Lions zich in Valencia gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Parijs. De regerend olympisch kampioen had het vrijdag in een rechtstreeks duel om een olympisch ticket niet onder de markt tegen de stugge Zuid-Koreanen, maar won wel met 4-0.

Maarten Delvaux in Valencia

Met Zuid-Korea kregen de Red Lions een op papier haalbare tegenstander tegenover zich in de halve finale van het olympisch kwalificatietoernooi in Valencia. België is nummer twee op de wereldranglijst, Zuid-Korea nummer tien. Bovendien wonnen de Lions het vorige duel met inzet, vorig jaar op het WK, met maar liefst 5-0. De poulefase met drie overtuigende zeges had de regerend olympisch kampioen extra vertrouwen gekregen.

Maar in het regenachtige en kille Valencia bewezen de Zuid-Koreanen dat ze op een goede dag een lastig te bekampen tegenstander zijn. De Aziaten lieten de Red Lions komen – of werden simpelweg achteruit gedrukt – en hielden met veel loopvermogen de boel achterin stevig gesloten. België creëerde weinig gevaar en speelde de bal geduldig rond voor de Zuid-Koreaanse cirkel. Pas vlak voor de rust vonden de Belgen de eerste openingen. Onana bediende Cosyns en die tikte de bevrijdende 1-0 binnen. De Red Panthers in de tribune juichten luid.

Onana (l.) en Van Aubel.© BELGA

De Zuid-Koreanen toonden na de pauze noodgedwongen iets meer dadendrang, maar deze ervaren Belgische spelersgroep laat zich het hoofd niet gek maken. De Red Lions bleven makkelijker overeind en kregen op een lange reeks strafcorners – vier stuks – de beste kansen op een doelpunt. Die draaiden op niks uit, maar tien minuten na de pauze scoorde Florent Van Aubel vanuit het veld de geruststellende tweede goal. Klus geklaard, al moest betrouwbaar sluitstuk Vanasch vlak voor het einde van het derde kwart wel knap redden op een Zuid-Koreaanse strafcorner.

Ook aan de overkant moest de Zuid-Koreaanse keeper redding brengen, dit keer op de strafcorner van Alexander Hendrickx. Aan beide kanten vielen nog halve kansjes, maar de Lions lieten hun tegenstander niet meer in de wedstrijd komen en halfweg het vierde kwart zette Tom Boon de kroon op het werk met een verschroeiende uithaal vanuit de draai. De Lions diepten de score nog verder uit toen Félix Denayer enkele minuten later een hoge bal dichtbij de vijandelijke kooi oppikte en de Zuid-Koreaanse doelman voor de vierde keer fusilleerde.

Denayer.© BELGA

De Red Lions voegen zich op de Olympische Spelen bij Argentinië, Australië, Frankrijk, India, Nederland, Spanje, Zuid-Afrika en nog vier andere landen die zich dit weekend zullen kwalificeren. Na hun olympisch zilver in Rio en goud in Tokio zal ook in Parijs enkel een medaille goed genoeg zijn.

De kwalificatie is binnen: de Red Lions gaan naar de Spelen van Parijs.© BELGA