© BELGA

Heisa rond trajectcontrole en snelheidsbeperkingen in tunnels: “Touring zet de wereld op zijn kop”

Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) is misnoegd over de uitlatingen van mobiliteitsorganisatie Touring over de snelheidsbeperking van 50 km/u en de trajectcontrole in de Leopold II-tunnel. “Touring zet de wereld op zijn kop”, vindt Debaets.

De Brusselse regering besliste enkele jaren geleden om de snelheid in de tunnels te harmoniseren naar 50 km/u. Touring benadrukte woensdag dat de snelheidslimiet in de tunnel op 70 km/u zou moeten liggen en vindt de trajectcontrole een pestmaatregel. De mobiliteitsmaatschappij ziet geen enkel probleem om 70 km/u te rijden in de Leopold II-tunnel.

“Als iedereen 50 km/u rijdt, gebeuren er minder ongevallen”

“Touring zet de wereld op zijn kop: veel bestuurders rijden te snel in de tunnel en dus moeten we de snelheidslimiet maar optrekken naar boven. Nonsens”, reageert staatssecretaris Debaets. “Wat voor mij speelt is de verkeersveiligheid. Als iedereen 50 km/u rijdt, gebeuren er minder ongevallen. Dat is aangetoond. Elk dodelijk ongeval is er een te veel. Dat is elke keer een vader, moeder of kind dat nooit meer ‘s avonds naar huis komt.”

Dat het rijden van 70 km/u per uur in de tunnels een grote tijdswinst zou opleveren, veegt de staatssecretaris ook van de baan. “De tijdswinst bedraagt amper 40 seconden op het hele tunneltraject.”

Ondanks de kritiek van Touring gaat de trajectcontrole binnenkort van start, aan 50 km/u. Die zal gefaseerd ingevoerd worden in samenwerking met politie en parket en er komen ook informatiecampagnes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER