Slimme investeringen en nieuw profiel: Oostenrijk verslaat Frankrijk (voorlopig) als favoriete bestemming voor autovakanties

Oostenrijk is (voorlopig) populairder dan Frankrijk onder klanten van TUI: 33 procent kiest komende zomer voor een autovakantie naar het Alpenland, onze zuiderburen moeten het met 25 procent stellen. "Oostenrijk heeft de voorbije jaren heel slim geïnvesteerd", zegt Christel Maenen, docent toerisme aan Hogeschool PXL. "Het profiel van Oostenrijk is veranderd en dat trekt de Vlamingen aan."

De voorspellingen vorig jaar als zouden we als gevolg van de klimaatverandering voortaan allemaal richting Scandinavië trekken voor onze zomervakantie lijken voorlopig niet uit te komen.

Niet Zweden of Noorwegen, maar Oostenrijk heeft decennialange topfavoriet Frankrijk van zijn troon gestoten, zo blijkt uit de boekingen (tot nog toe) voor autovakanties in Vlaanderen. Marktleider TUI noteert een stijging van 17 procent. Het is nog vroeg op het jaar, maar de touroperator spreekt nu al van een trendbreuk.

Lessen geleerd uit corona

"Klassiek gaat de Vlaming naar het zuiden met vakantie", beaamt Maenen in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Maar Oostenrijk heeft zich met een paar troeven in de markt gezet. Het heeft met succes de switch gemaakt van een klassieke winter- en skibestemming naar ook een zomerbestemming. Ze hebben dat heel slim gedaan door te investeren in actief toerisme."

"Oostenrijk is vandaag zoveel meer dan bergwandelen. Je kan er fietsen met een (elektrische) mountainbike of watersporten beoefenen op een van de vele meren. Het is een trend die sinds corona heel erg versterkt is, mensen willen de natuur in en actief zijn en daar heeft Oostenrijk slim op ingespeeld door zijn infrastructuur aan te passen."

Oubollig imago afgeschud

Wie Oostenrijk zegt, denkt aan Wenen. Maar de Oostenrijkse hoofdstad heeft al lang veel meer te bieden dan Sissi en Sachertorte, aldus Maenen. "Het is een heel moderne vakantiebestemming met zeer veel gezinsvriendelijke activiteiten."

Maenen heeft zelf ook een grote boon voor Oostenrijk. "Ik heb enkele jaren in Wenen gewoond en heb gezien hoe het land geëvolueerd is, met name door die enorme investeringen in nieuwe ontwikkelingen en infrastructuur."

Niet enkel de Vlaming, ook in het buitenland hebben ze het Alpenland ontdekt. Vorige zomer werden er meer dan 80 miljoen overnachtingen geboekt, het hoogste aantal ooit sinds het begin van de statistieken. Onder hen opvallend veel meer toeristen uit Saudi-Arabië, de VS, Spanje, Frankrijk en Hongarije.

Herbeluister het gesprek met docente Toerisme Christel Maenen in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Oostenrijk blijft heel sterk inzetten op evenementen in de hoofdstad en dan kan het bijvoorbeeld tijdens de marathon van Wenen erg druk zijn, geeft Maenen toe. Te druk, misschien. "Maar dan kan je nog richting de bergen of Salzkammergut gaan. Daar valt het best mee met de drukte en is er nog ruimte."

Meest gelezen