Foto: Belga

Bedrijf in Denemarken wil 150 miljard euro investeren in kunstmatige energie-eilanden in Noordzee

Een investeringsbedrijf uit Denemarken heeft plannen om de komende jaren zowat 150 miljard euro te pompen in de bouw van kunstmatige eilanden in de Noordzee, om de opwekking van groene energie een boost te geven.

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), een van de grootste investeerders in windparken wereldwijd, heeft daartoe een nieuw dochterbedrijf opgericht. Bedoeling is de komende decennia 150 miljard euro te investeren in kunstmatige energie-eilanden. Daarop moeten gigantische windturbines komen. Met de opgewekte stroom moet dan via elektrolyse groene waterstof worden geproduceerd.

Het idee is niet nieuw. België gaat in de Noordzee het Prinses Elisabeth Eiland bouwen, het eerste kunstmatige energie-eiland ter wereld. Het zal de elektriciteit bundelen die de nieuwe windmolens in de Prinses Elisabeth-zone - dat wordt de tweede windmolenzone voor onze kust - opwekken én het wordt tegelijk een centraal aansluitingspunt voor toekomstige nieuwe interconnectoren - dat zijn onderzeese hoogspanningslijnen - met om te beginnen Groot-Brittannië en Denemarken.

Ook de overheid van Denemarken zelf denkt overigens aan een energie-eiland. Maar die plannen worden herbekeken wegens het hoge kostenplaatje. Volgens CIP is groene waterstof offshore produceren en vervolgens via pijpleidingen aan land brengen, goedkoper dan elektriciteit via kabels aan land brengen.

Meest gelezen