© AP

Zuid-Afrika verzet zich tegen veiling van persoonlijke spullen Nelson Mandela

De Zuid-Afrikaanse regering verzet zich tegen een veiling van persoonlijke bezittingen van Nelson Mandela, symbool van anti-apartheid en voormalige president van het land. In New York zouden in februari onder meer zijn identiteitsbewijs en enkele van zijn kleurrijke hemden te koop worden aangeboden.

gjs
Bron: BELGA

Zuid-Afrika diende een beroep in om de “ongeoorloofde uitvoer” voor tentoonstellingen of veilingen van spullen die verbonden zijn met Nelson Mandela tegen te houden. Mandela is volgens de Zuid-Afrikaanse minister van Cultuur Zizi Kodwa een wezenlijk onderdeel van het erfgoed in het land. In een persmededeling verklaarde hij dat het belangrijk is dat de erfenis van de oud-president bewaard blijft en dat “zijn levenswerk en ervaringen” in het land blijven voor toekomstige generaties.

Volgens de website van veilinghuis Guernsey’s staan er een honderdtal “kostbare voorwerpen” van Mandela in de verkoopscatalogus. Naast zijn kenmerkende hemden en zijn originele identiteitsbewijs uit 1993, worden ook een aktetas van struisvogelleer en briefwisselingen met Amerikaanse oud-presidenten Barack Obama en Bill Clinton aangeboden. Voor elk van die items zou een toekomstige koper tienduizenden dollars moeten neertellen.

In 2021 werd al eens een veiling met onder meer de sleutel van Mandela’s celdeur uitgesteld op verzoek van Zuid-Afrika. De collectie zou toen belangrijke historische en culturele objecten hebben bevat. De sleutel wordt nu niet meer aangeboden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer