Student springt in ijskoud water om vrouw uit auto te redden in Delft: "Ze sloeg in blinde paniek op het raam"

In Delft (Nederland) is een student van 23 zonder te twijfelen in het ijskoude water gesprongen om een vrouw uit haar zinkende auto te redden. Ze was geslipt en in een van de grachten terechtgekomen. De reddingsactie, die voor de vrouw en haar redder goed afliep, werd gefilmd.

Delft, bekend om zijn Delfts blauw en als studentenstad, was gisteren het toneel van een opvallende reddingsactie door een alerte student. Max, een 23-jarige student, zag vanaf de eerste verdieping van zijn studentenhuis hoe een auto aan de overkant van de gracht slipte en in het binnenwater gleed. 

Aan Omroep West, de lokale omroep, vertelde Max dat hij geen moment twijfelde om in actie te schieten. “'Terwijl de auto erin vloog, ging hij over de kop. Ik zag het gebeuren en sprintte naar buiten en riep ondertussen iedereen uit het huis om mee te gaan.”

Max sprong in het water en kon met een hamer de autoruit kapot slaan.

Videospeler inladen...

Dat was best even koud

Heldhaftige Delftse student Max

Toen hij buiten hoorde dat er nog iemand in de zinkende auto zat, trok Max zijn trui uit om met ontbloot bovenlijf in het ijskoude water - er lag zelfs nog ijs op - te duiken. “Dat was best even koud”, blikt hij terug. 

In de auto zag hij een vrouw zitten. “Ze sloeg in blinde paniek met haar handen op het raam”, kan hij gelukkig nog navertellen. Om de bestuurster uit haar hachelijke positie te redden, riep Max naar zijn huisgenoten langs de kade dat ze een steen moesten gooien. Maar daarmee kreeg hij de ruit niet kapot. Het werd een hamer.

In shock

Daarop trok Max de vrouw - een dertiger - uit haar auto en bracht haar veilig naar de kant van het water. “Toen ben ik meteen onder de warme douche gestapt”, getuigde hij achteraf. 

Eenmaal op de kade was de vrouw helemaal in shock. De vrouw kwam er gelukkig enkel met de schrik vanaf: na medische check-up door het opgeroepen ambulancepersoneel bleek dat ze niet naar het ziekenhuis moest.

Na zijn warme douche heeft Max de vrouw nog even gesproken. “Ze was onderweg om haar drie kinderen op te halen van de school hier om de hoek”, vertelt hij aan Omroep West.

Wat moet je doen in zo’n situatie?
Intussen gaan de beelden van de reddingsactie viraal en wordt Max bejubeld op sociale media. “Deze student maakte een held van zichzelf door zijn actie. Bedacht zich geen moment en sprong het ijskoude water in en sloeg het zijraam uit het voertuig en redde hiermee de bestuurster”, schrijft de politie van Delft op Instagram.

Maar was het wel een slimme actie? Romain Meeusen, inspanningsfysioloog en professor emeritus aan de VUB is stellig: “Als je iemand z’n leven kan redden, is dit de enige juiste beslissing natuurlijk”, zegt hij in “Spits” op Radio2. Al is het wel raadzaam om eerst te bekijken of je iemand vanop de kant kan redden. Bijvoorbeeld door een touw te gooien.

Riskeer je dan geen koudeshock door zomaar in koud water te springen? “Een koudeshock krijg je meestal als je lichaam heel warm is, zoals in de zomer”, legt Meeusen uit. 

“Als je eerst ligt te zonnebaden en dan in koud water springt, krijg je een ademreflex, zoals je merkt als je onder een ijskoude douche gaat staan. Als dan je hoofd onder water komt en naar lucht begint te happen, heb je niet veel water nodig om te verdrinken.” In de winter is het risico op zo’n dodelijke koudeshock kleiner. 

Meeusen vermoedt dat Max zijn trui uittrok om gemakkelijker te kunnen bewegen in het water. Minder koud krijg je het er alleszins niet van. Wat professor Meeusen wel nog aanraadt, als er tijd is tenminste: voor je in het koude water springt, doe je er goed aan je lichaam eerst wat te besprenkelen met het water, zodat je lichaam al wat afkoelt, voor je volledig in het water springt.

Meest gelezen