Olympiër Pieter-Jan (31) legt langlaufpiste aan in achtertuin: “Jammer dat het parcours al wegsmelt”

Binkom -

De vele centimeters sneeuw zorgden de afgelopen dagen bij velen voor heel wat winterpret. Bij voormalig veldloopkampioen en olympiër Pieter-Jan Hannes (31) is dat zeker niet anders. De zaakvoerder van evenementenlocatie Ferme Koer in Binkom toverde de afgelopen dagen zijn grote achtertuin om tot … een langlaufpiste.

Maarten De Cock

Evenementenlocatie Ferme Koer doet normaal gezien dienst als plek voor familiefeesten, huwelijken, bedrijfsevenementen en verjaardagsfeestjes. Zaakvoerder is Pieter-Jan Hannes (31). Sportliefhebbers kunnen Pieter-Jan ook kennen van zijn succesvolle atletiekcarrière. Hij werd immers driemaal Belgisch kampioen in het veldlopen. Daarnaast is hij Belgisch recordhouder op de mijl, en haalde hij de halve finale van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Hij stopte nog maar recent, aan het einde van vorig jaar.

Nachtwerk

Door de weersomstandigheden van de afgelopen dagen kon Pieter-Jan zich op sportief vlak zowaar in zijn eigen achtertuin plots heel erg uitleven. “Ik ben zot van wintersport”, vat Pieter-Jan aan. “Toen bleek dat er een sneeuwbom aankwam, dacht ik eraan dat ik een mooie set langlauflatten in de kast heb staan. Ik ben nog maar een beginner, dus niet super geoefend. Maar ik vroeg me af of het geen goed idee was om zelf te proberen om een langlaufpiste aan te leggen.” En zo geschiedde. (lees verder onder de foto)

© if

“Ik heb wat geëxperimenteerd: het is niet de allerbeste piste ter wereld, maar het is me toch goed gelukt om te langlaufen”, gaat Pieter-Jan verder. “Op Ferme Koer ben ik de handyman, dus ik heb heel wat materiaal liggen dat ik kon gebruiken. Zo bezit ik ook een kniklader, dat is een kleine tractor. Die is gemaakt om zo veel mogelijk in de tuin te kunnen doen, en mij zo weinig mogelijk werk te geven en weinig schade aan te richten aan de ondergrond. ‘s Nachts ging ik aan de slag, zodat ik ’s ochtends kon langlaufen. Dat kon alleen voor de zon opkwam, want het parcours verandert wel snel in pap.”

Après-skibar

Al werden er toch veel kilometers gemaakt. “Donderdagochtend legde ik elf kilometer af, en vrijdagochtend ongeveer achttien kilometer”, klinkt het. “Er liggen kriskras door de tuin meerdere parcours, dus ik kon wat kiezen. De totale lengte is ongeveer anderhalve kilometer, en het grootste deel ligt er echt wel heel goed bij. Dan gaat het goed vooruit. Er hebben me heel veel mensen berichtjes gestuurd om te vragen of ik geen materiaal verhuurde zodat ze konden langskomen, maar ik heb dat helaas niet. Het is ook een andere vorm van langlaufen, namelijk skating langlaufen zoals bij biatlon.”

Voorlopig lijkt het erop dat Pieter-Jan zijn langlaufpiste als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen. “Ik blijf er nu sowieso van af tot het begint te vriezen. Als er straks (vrijdagavond, red.) nog genoeg sneeuw ligt, wil ik een poging ondernemen om het parcours nog wat te retoucheren. Als dat niet zo is, dan is de langlaufpret helaas al voorbij. Mocht het in de toekomst nog eens gebeuren, dan zijn we zeker bereid om dat te koppelen aan een après-skibar, zodat we ook bezoekers kunnen ontvangen”, besluit Pieter-Jan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen