© AFP

Macron spoort defensie-industrie aan versneld over te schakelen naar “oorlogseconomie”

De Franse president Emmanuel Macron heeft vrijdag de Franse defensie-industrie opgeroepen om sneller over te schakelen naar de “oorlogseconomiemodus”. Zo moet zo snel mogelijk worden gereageerd op de noden van Oekraïne in de oorlog tegen Rusland.

gjs
Bron: BELGA

“We zullen de Oekraïners blijven helpen” want “we kunnen Rusland niet laten denken dat het kan winnen”, aldus Macron, bij zijn nieuwjaarswensen aan de Franse troepen in Cherbourg. “Een Russische overwinning betekent het einde van de Europese veiligheid. Daarvoor heeft Frankrijk een afspraak met zijn defensie-industrie, een industrie in oorlogseconomiemodus” met “een snellere en krachtigere productiecapaciteit”, aldus Macron. 

“Ik vraag aan elke baas om volledig gefocust te zijn op de productie en toelevering. We mogen nooit meer tevreden zijn met productietijden die jaren duren”, aldus de president. Hij pleit al voor een industrie in oorlogseconomiemodus sinds het begin van de invasie van Rusland in Oekraïne, in februari 2022.

Parijs krijgt in het buitenland kritiek over de zwakke steun aan Oekraïne. De afgelopen week vermenigvuldigde Parijs de steun aan Kiev, met onder meer een veertigtal SCALP-langeafstandsraketten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer