Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

"Bouquinistes" van Parijs trekken naar rechter tegen tijdelijke afbraak van boekenstandjes voor Olympische Spelen

In Parijs trekken de "bouquinistes" naar de rechter tegen de afbraak van hun iconische groene boekenstandjes langs de Seine. Die moeten tijdelijk wijken voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen die komende zomer plaatsvinden in de Franse hoofdstad. 

Ze horen bij Parijs net zoals de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe, maar honderden boekenstandjes zullen komende zomer tijdelijk hun plaats langs de Seine moeten verlaten. De openingsceremonie van de Olympische Spelen op 26 juli zal namelijk niet in een traditioneel stadion gebeuren, maar wel op en langs de rivier die door de Franse hoofdstad stroomt.

BEKIJK - "VRT NWS Journaal" bracht op 1 augustus 2023 verslag uit over de onvrede bij de boekenverkopers in de Franse hoofdstad:

Videospeler inladen...

Om veiligheids- en organisatorische reden hebben de Parijse autoriteiten beslist dat een deel van de "bouquinistes" moet opkramen, zodanig dat de kaaien vrij zullen zijn voor de vele tienduizenden toeschouwers.

Dat stuit al enige tijd op hevig protest bij de verkopers. Eerder deze week nog kwam de politie met een tegenvoorstel: een aantal zones langs de Seine zou niet voor het publiek toegankelijk worden gemaakt. Daardoor zouden minder boekenstandjes moeten ontmanteld worden: 428 in plaats van 604, van de in totaal 932 standjes op de Seinekaaien. 

"We hebben niets te verliezen", klinkt het bij de vereniging van de bouquinistes. Op de algemene vergadering hebben ze daarom beslist om naar de administratieve rechtbank te trekken tegen de Parijse overheden. Dat die beslissing unaniem is genomen "toont aan hoe hoog de inzet is en wat de dramatische gevolgen zouden zijn van een ontmanteling", aldus hun advocaat.

Ait Adjedjou Karim/ABACA

Meest gelezen