© EPA-EFE

Drie Franse politieagenten veroordeeld voor opzettelijk geweld bij arrestatie zwarte man

Drie Franse politieagenten zijn vrijdag veroordeeld tot voorwaardelijke straffen voor opzettelijk geweld bij de arrestatie van een jonge zwarte man. Het incident is in Frankrijk een symbool voor politiegeweld geworden. De drie agenten krijgen tussen drie en twaalf maanden cel met uitstel. Twee van hen krijgen ook een beroepsverbod van twee en van vijf jaar.

gjs
Bron: BELGA

De feiten speelden zich af op 2 februari 2017. De toen 22-jarige Théo Luhaka, een jonge zwarte man, raakte zwaargewond aan het achterwerk door een slag met een telescopische wapenstok. De man liep blijvende schade op. Het incident was gefilmd. De beelden leidden tot nationale verontwaardiging. In de dagen en weken na de arrestatie kwam het tot rellen.

Centraal in de rechtszaak stond de vraag of de stokslag gerechtvaardigd was. De krant Le monde berichtte uit de zaal dat experten daarover tegenstrijdige uitspraken deden. Het openbaar ministerie oordeelde dat het niet ging om wettige zelfverdediging. Er was onnodig geweld uit irritatie en een verlangen naar wraak, aldus Le figaro.

Het slachtoffer zei nog voor de uitspraak dat de straf niet belangrijk was, aldus nog de krant Le Parisien. “Het belangrijkste is dat de waarheid recht is gedaan”, aldus Luhaka. De agenten gedroegen zich niet als echte politieagenten, zei hij.

De affaire is opmerkelijk, omdat het in Frankrijk maar zelden tot gerechtelijke procedures over politiegeweld komt. Toenmalig president François Hollande bracht Luhaka een bezoek tijdens zijn herstel in het ziekenhuis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer