83'
Bill Leeroy Antonio
1 - 2
83'

AA Gent heeft 2024 ingezet met twee nederlagen. Na de bekeruitschakeling slikte het tegen KV Mechelen zijn eerste nederlaag voor eigen publiek. Terwijl de thuisploeg morste met de kansen, was KV Mechelen dodelijk efficiënt: 1-2.

AA Gent - KV Mechelen in een notendop

Man van de match: Gaëtan Coucke heeft zich vandaag niet laten opmerken met de onmogelijkste saves. Maar soms mag je kwantiteit over kwaliteit schatten. Keer op keer leek het bijna alsof Coucke de bal naar zich toezoog. De schoten te centraal, of stond de keeper gewoon telkens op de juiste plaats?

Sleutelmoment: Na de gelijkmaker had AA Gent alle mogelijkheden om op voorsprong te komen, maar liet dat keer op keer liggen. Bill Antonio maakte voor KV Mechelen daarop gretig gebruik van mistasten bij Kandouss, en legde vijf minuten voor tijd de eindstand vast.

Opvallend: Na Club Brugge volgt KV Mechelen. Het is nu twee wedstrijden op rij dat AA Gent in het fort Ghelamco verliest. In de Jupiler Pro League was de thuishaven van de Buffalo's onneembaar, maar die statistiek mag ook weer opgeborgen worden.

De eerste van Foulon

Na de winterstop de eindsprint. Schud de ijspegels van uw voetbalogen, van AA Gent-KV Mechelen is het recht naar 17 maart en het einde van de reguliere competitie.

Tegen maart wil AA Gent bij de eerste zes zijn, maar zal dat moeten doen zonder Orban én Fofana. Met 30 miljoen extra op zak ontvingen de Buffalo's het zwoegende KV Mechelen. Het voordeel van zwoegen is dat het een gewoonte wordt, dat je went aan moeilijke matchen. Voor de jongeren: the grind is een mindset.

AA Gent stond klaar om KV te vermalen, maar vergat de boys van Besnik op achterstand te zetten. Open kansen waren er voor Buffalo's in beide helften, voor de rust luisterden de missers naar de namen Pieter Gerkens en Hugo Cuypers. Ze lieten zich keren door Gaetan Coucke, die vooral op de juiste plaats moest en bleef staan.

Agbor was halverwege de helft misschien ook beter blijven staan. Alles was beter dan de kopbal in de schoot van Lauberbach. Maar die lijdt dit seizoen aan dezelfde ziekte als Gerkens en Cuypers. Hij slaagde erin om van dicht toch op de paal te trappen, maar bediende zo Daam Foulon. Die maakte met een simpele pass zijn eerste in eerste.

Antonio afmaker

Na rust hetzelfde riedeltje, met een leuk voetballend Gent dat eenmaal in en rond de zestien de scherpte leek te missen. Tot Julien De Sart zich op het uur een hoofdrol toeëigende. Op een achteloos passje van Gandelman ramde hij het leer snoeihard tegen de netten.

De Buffalo's roken bloed en een gestreepte scalp. Maar behalve De Sart was er niemand doeltreffend bij de thuisploeg. Archie Brown was scherp, en bediende Cuypers goed. Yokota was verfrissend en ook hij bediende goed. Maar twee keer op twee minuten vergat Hugo het af te maken.

Gent wilde daarna nog een penalty op Brown, maar het was aan de overkant dat de beslissing viel. Opnieuw lag een Gentse verdediger aan de basis van het doelpunt. Kandouss wilde iets moeilijk doen, slaagde daar niet in en zag dan hoe Malede overnam en Bill Antonio bediende.

Op de iden van maart, de 15de op onze kalender vele jaren geleden, werd Julius Caesar neergestoken in de senaat. Als Gent tegen half maart 2024 in de buurt van leider Union wil komen, zal het mes van de Buffalo's toch een pak scherper moeten zijn.

En KV Mechelen, op een negende plaats, dat hield de grind gaande.

Besnik Hasi: "Ik hoop dat de mensen 'boven' niet denken dat we er nu bijna zijn"

Besnik Hasi (KV Mechelen): "Het is een mooie overwinning, we hebben veel moeten geven, heel veel achter de bal ook moeten lopen ook. De sfeer in de groep zit goed. We hebben op stage heel goed gewerkt en de jonge gasten krijgen kansen. Dat toont aan andere jongens dat zij moeten geven.

(Over de blessures in de aanval) "Ik ben bezorgd, al van voor nieuwjaar en toen hadden we Bassette nog. Hij was belangrijk voor ons, maar ook hij viel uit. Dan blijven er weinig opties over. Ik hoop dat de mensen 'boven' ook dat zien. Dat ze niet alleen deze wedstrijd zien en denken: "We zijn bijna daar." Dat klopt niet, voor hetzelfde geld winnen de ploegen rond ons ook en dan hebben we dezelfde situatie."

Matchwinnaar Bill Antonio (KV Mechelen): "Ik ben heel blij. Ik ben God dankbaar voor de kans om de winning goal te kunnen scoren voor mijn team. Als je erin komt op het einde van de match, dan weet je dat iedereen moe is. Daarom wilde ik minstens 200 procent geven voor de ploeg, voor mijn familie en de supporters."

Sven Kums (AA Gent): "We hadden genoeg kansen om deze wedstrijd te beslissen, maar we misten de efficiëntie wat vandaag. En dan kan je punten verliezen. Tweede helft bleef KV Mechelen dan heel compact, we hebben wel een paar kansen gehad en hun keeper redt een paar keer goed. Als ze dan een tweede keer scoren, weet je dat ze alleen nog maar gaan terugkruipen."

Fase per fase

90+6'

Einde

Het is met een zweefduik dat Coucke de bal uit zijn vlak duwt, en dat is meteen de laatste actie van deze match. KV Mechelen gaat met de drie punten aa nde haal, en mag daar heel blij mee zijn. Gent had alle kansen om ruim te winnen, maar onder meer Cuypers vergat de bal tegen het net te prikken. Bill Antonio en Foulon toonden hoe het wel moet.

90+6' tweede helft
90+5'
KV Mechelen
90+4'

Depoitre krijgt in de zestien de tijd die hij nodig heeft om aan te leggen, maar treft Van Hecke. Die gaat bijna meteen erna veel te wild in het duel, en geeft Gent zo een mooie vrije trap. De Sart staat klaar om in minuut 95 de gelijkmaker te maken.

90+2'

Het is een beetje, zeg maar heel vroeg, maar Schmidt staat op de 90ste minuut al in de vijandelijke zestien. Hij moet ook meteen terugspurten, maar de uitgebroken Mechelaars durven niet van zo ver trappen naar het lege doel. Gelukje voor de Gentenaren, ook dat Schmidt zich niet blesseerde in die ren.

90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
89'
88'
Antonio straft de kemel van Kandouss af.
88'

Geen penalty

Ondertussen moet Brent Staessens even nakijken of Fadiga geen penalty verdiende. Cobbaut raakte hem wel licht in de zestien, maar veel te weinig voor een penalty. Bij Gent komt de stoom uit de horen, zeker bij leider Hein.

84'

Het is het eerste doelpunt voor de jonge Zimbabwaan Bill Antonio en het is helemaal niet erg als u hem niet kent. Het is amper zijn vijfde invalbeurt dit seizoen, door de vele afwezigen krijgt hij zijn kans vandaag. Dat het scoren deugd deed, dat was ook duidelijk.

80'

Weer is het blunderen achteraan bij Gent! Nu is het Kandouss bij wie het allemaal even hapert. Hij wil op heel ongemakkelijke manier terugspelen naar zijn keeper, maar raakt de bal eigenlijk niet. Malede volgt goed en legt de bal op het pad van Bill Antonio. 1-2, Gent staat op punt van voor het eerst dit seizoen in eigen huis te verliezen.

79'

Op de stip?

Is dit een penalty? Nee, zegt Lardot, maar Brown was - na een rush van 100 meter - was net tegen het gras gegaan in de zestien. Vanlerberghe kwam er inderdaad niet genoeg aan, Brown had nood aan wat rust na zo'n sprint.