Op recente foto's - hier op de nieuwjaarsreceptie van haar partij - is duidelijk te zien dat Maggie De Block is afgevallen
PRE

Maggie De Block viel 34 kilogram af: niet Ozempic, maar zwemmen blijkt haar "wondermiddel" 

Voormalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) viel de voorbije drie jaar 34 kilogram af. Niet door het nieuwe “wondermiddel” Ozempic, maar simpelweg door te zwemmen. Drie keer per week gaat ze naar het zwembad en zwemt ze 40 minuten lang baantjes. De 61-jarige politica voelt zich nu fitter dan ooit, maar dat komt niet alleen door haar zwemsessies.

Toen ze tien jaar geleden minister van Volksgezondheid werd, was er vaak hoongelach - en meer dan dat - te horen over de zwaarlijvige Maggie De Block. Dat ze ook arts is, riep bij velen extra vraagtekens op. Hoe kon zo iemand minister van Volksgezondheid zijn?

Intussen is De Block ruim drie jaar Kamerfractievoorzitter van Open VLD. In die tijd is De Block ook 34 kilogram lichter geworden, zo liet de politica zich ontvallen in het in tv-blad Primo.

In "VRT NWS Laat" vertelde Maggie De Block hoe ze die kilo's kwijtraakte:

Videospeler inladen...

Knop omgedraaid

Drie jaar geleden zei ze nog aan VRT NWS dat stoppen met diëten een opluchting was en dat ze berustte in haar zwaarlijvige bestaan. Maar kennelijk heeft ze rond die tijd toch de knop omgedraaid, toen ze in anderhalf jaar tijd grootmoeder werd van twee kleinkinderen. 

Om een actieve grootmoeder te kunnen zijn, besloot ze na een jarenlang zittend bestaan, weer meer te gaan bewegen. Ze koos bewust voor de sport die ze altijd al graag heeft gedaan: zwemmen.

Sport, voeding en slaap

We spreken De Block wanneer ze net terug is van een zwemsessie. “Ik heb net 40 minuten gezwommen en voel me nu kiplekker”, klinkt het in "VRT NWS Laat".

De Block probeert nu drie keer per week te zwemmen. “Soms is het twee keer, maar in de vakantieperiodes kan het wel vier keer zijn.”

Waarom heeft ze niet eerder de knop omgedraaid? Daarvoor wijst ze naar haar drukke bestaan: eerst als huisarts en dan als staatssecretaris en minister. Nu ze fractievoorzitter is voor haar partij in de Kamer, heeft De Block haar leven meer in evenwicht gekregen. 

Om af te vallen volstaat het immers niet alleen om te zwemmen of een andere sport te beoefenen, dat weet De Block als arts maar al te goed. “Je moet ook een regelmatig slaappatroon hebben en op je voeding letten.” De Block laat nu koolhydraatrijke voeding zoals broodjes aan haar voorbijgaan en eet nu al eens soep in plaats van een zware maaltijd. 

Tot mijn verbazing ging mijn gewicht goed naar beneden, een extra motivatie om te blijven zwemmen

Maggie De Block (Open VLD)

Dat De Block nu 34 kilogram minder weegt dan voor ze weer begon met zwemmen, overtreft haar verwachtingen.

Ze had wel gedacht dat het een gunstig effect zou hebben op haar gezondheid als ze zou gaan zwemmen en gezonder zou eten. “Maar tot mijn verbazing ging mijn gewicht goed naar beneden. Dat was een extra motivatie om te blijven zwemmen.” 

De Block ondervindt nu dat ze een pak fitter is dan drie jaar geleden. En waar ze voorheen zedig zweeg over haar overgewicht, komt ze nu met haar verhaal naar buiten en hoopt ze dat velen haar voorbeeld zullen volgen.

Wondermiddel?

Is zwemmen nu dé wonderoplossing voor mensen die willen afvallen? “Er is niet echt iets magisch aan zwemmen", zegt Wim Derave, professor Inspanningsfysiologie en Sportvoeding aan de universiteit van Gent. "Mevrouw De Block heeft wel een heel goede keuze gemaakt om te gaan zwemmen” aldus Derave in "VRT NWS Laat".

Als je wat overgewicht hebt, kunnen sommige sporten namelijk een (te) zware belasting zijn voor je lichaam en blessures veroorzaken. Derave denkt hierbij aan hardlopen, wat een grote impact heeft op je lichaam. “Dat heb je niet met zwemmen: daarbij draagt het water je gewicht en daardoor kan je deze sport ook langer volhouden, zoals Maggie De Block nu bewijst.”

Wat misschien nog belangrijker is, zo merkt professor Derave op, is dat zwemmen iets is wat ze graag doet. “Als je een sport wil volhouden en je gedrag wil veranderen, is het beter dat je iets kiest wat je graag doet en niet met tegenzin.” 

Fat and fit

Zoals Maggie De Block al zei, volstaat het niet om meer te bewegen als je wil afvallen. “Als je wil afvallen, moet je sporten combineren met gezonder eten,” adviseert professor Derave, “omdat je zo meer duurzame effecten krijgt op je gewicht en gezondheid.” 

Als wetenschapper ziet Derave afvallen ook niet als het belangrijkste voordeel van een actieve levensstijl: “Zelfs als je niet afvalt, heeft beweging vele positieve effecten op je gezondheid: op je bloeddruk, cholesterol, suikerregeling… Als je buikvet verliest en elders spieren kweekt, zal je dat misschien niet meteen zien op de weegschaal, maar je wordt er wel gezonder door.” 

Fat and fit is vaak beter dan lean and lazy 

Professor Wim Derave

Daardoor is iemand die vaak beweegt maar een paar kilootjes te veel weegt vaak toch gezonder dan iemand die slank is maar helemaal niets van beweging heeft. “Fat and fit (dik en fit) is inderdaad vaak beter dan lean and lazy (slank en lui)”, besluit professor Derave.

"Een gezonde levenstijl heeft immers veel gezondheidsvoordelen, waarvan gewichtsverlies slechts één aspect is, waar mensen wel het meest aan denken.”

Meest gelezen