© REUTERS

Internationaal Atoomagentschap: “Rusland legt opnieuw mijnen rond kerncentrale van Zaporizja”

Rusland heeft opnieuw mijnen gelegd rond de kerncentrale Zaporizja in Oekraïne. Dat zegt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in een vrijdag gepubliceerd rapport.

mts
Bron: BELGA

Volgens het IAEA liggen er explosieven tussen de binnenste en buitenste omheiningen rond de centrale. Die ligt aan de huidige frontlinie van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Eerdere mijnen werden er in november nog weggehaald. IAEA-topman Rafael Grossi benadrukt dat ze “niet verenigbaar zijn” met de veiligheidsstandaarden.

Daarnaast waarschuwt Grossi voor een gebrekkig onderhoud van de kerncentrale. De Russische bezetters zouden niet van plan zijn om een uitgebreid onderhoud uit te voeren, luidt het. Donderdag zou een deel van de noodstroomvoorziening nog acht uur lang niet gewerkt hebben. Er waren op dat moment echter geen problemen met de eigenlijke stroomtoevoer.

Begin december meldde het Oekraïense overheidsbedrijf Energoatom dat de kerncentrale van Zaporizja “op een haar na” een kernramp had kunnen vermijden. De centrale zou toen te kampen hebben gehad met een tijdelijke stroomonderbreking. “De (Russische) bezetter bekommert zich niet om de veiligheid in de kerncentrale van Zaporizja”, uitte voorzitter Petro Kotin van Energoatom zijn ergernissen toen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer