JavaScript is required for this website to work.
Standpunt

Het is de migratie, domoor

NieuwsPieter Bauwens20/1/2024Leestijd 2 minuten
Petra De Sutter en Paul Magnette.

Petra De Sutter en Paul Magnette.

foto © Belga Image

Twee keer kort na elkaar ontkenden linkse toppolitici dat migratie een probleem is.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In De Afspraak op vrijdag antwoordde minister Petra De Sutter (Groen) aan Rik Torfs dat hij en anderen moesten stoppen met angst zaaien voor migratie. Met een goed ingestudeerd zinnetje zei ze dat er niets was dat we niet aankunnen en we ons moesten concentreren op de echte problemen: het klimaat.

Migratie bepaalt de stem

In hetzelfde weekend: Paul Magnette, voorzitter van de PS tijdens een boekvoorstelling: ‘Extreemrechts zet in op thema’s als migratie, terwijl het moet gaan over het welzijn en het werk van de mensen. Ik hoop dat de verkiezingscampagne daarover zal gaan’.

Maar noch Magnette, noch De Sutter kunnen rond het feit dat ‘immigratie’ hoog blijft scoren in alle peilingen naar thema’s die stembepalend zijn. In onze eigen peiling, in het septembernummer 2023 van Doorbraak Magazine stond immigratie er op één. 38 procent noemde het als belangrijke bepalende keuze in het stemhokje. Oké, de peiling was alleen in West-Vlaanderen, maar is er een reden om eraan te twijfelen dat het in andere delen van Vlaanderen anders zou zijn?

Ook in 2019

Mag ik u meenemen naar de verkiezingen van 2019? Na de verkiezingen kwamen de resultaten van een onderzoek van RepResent, een consortium van politicologen van de KULeuven, VUB, UCL, ULB en UA. Wat bleek? 36 procent van de Vlamingen plaatste immigratie bij de belangrijkste thema’s die hun stem bepaalden. Er is enige consistentie in de cijfers over de jaren heen.

Nu kan u zeggen dat die verkiezingen in 2019 vielen na de val van de regering over het migratiepact. Dat klopt, maar die verkiezingen waren op 26 mei 2019 en de regering Michel I viel op 9 december 2018. En u herinnert zich zeker ook hoe de media van klimaat de inzet van de verkiezingen hadden gemaakt. Geholpen door klimaatstakingen en -betogingen van scholieren.

Ze kunnen het weten

We weten dat migratie voor velen als een probleem gezien wordt. Hoe en wat werd de voorbije jaren ook onderzocht. Het onderzoek van Randstad in 2022 toonde aan dat 60 procent van de ondervraagden oordeelt dat migranten meer kosten dan ze opbrengen. Onderzoek in Nederland en Duitsland toont dat ook aan. Ook de studie van de Nationale bank van 2020 bevestigt dat.

In datzelfde onderzoek is 64 procent van de ondervraagden ervan overtuigd dat door migratie de kwaliteit van het onderwijs is gedaald. En meer dan de helft van de ondervraagden zegt dat door migratie hun veiligheid afnam en ze zich minder thuis voelen in eigen land.

Het beste moet nog komen

Om het beeld wat te verscherpen: 48 procent van de ondervraagden verwacht dat het land erop achteruit zal gaan, 41% verwacht noch vooruitgang noch achteruitgang en maar 11% verwacht vooruitgang. Daarbovenop is een grote groep ervan overtuigd dat we minder welvarend zullen zijn. Het geloof in de maatschappelijke neergang gaat hand in hand met een negatief oordeel over de economische impact van migratie, zegt het onderzoek. De kiezer koppelt migratie aan welzijn en welvaart.

Wie vandaag wil verstaan wat er electoraal gebeurt, moet dus migratie ernstig nemen. De kiezer ervaart migratie niet als een vals probleem. De Sutter en Magnette hebben allicht een sterke overtuiging, maar de realiteit haalt het ook van sterke overtuigingen.

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties