De winterprik leidde de afgelopen dagen tot mooie taferelen zoals op deze foto in Haacht.

Wat brengt het weer? Nu nog koud en zonnig, maar volgende week regen en wind

Wie wil genieten van een winters sneeuwlandschap, doet dat best dit weekend nog. Het blijft vandaag koud en zonnig, maar maandag en dinsdag mogen we ons aan veel regen en wind verwachten. En aan warmere temperaturen die boven de 10 graden uitkomen. We gaan dus van winter naar herfst.

Vandaag stroomt er nog polaire lucht naar ons land. Na het verdwijnen van lage wolken, nevel en aanvriezende mist wordt het vrij zonnig. Aan zee wordt het maximaal 2 graden, in de Hoge Venen -3 graden. In het centrum schommelen de temperaturen rond het vriespunt. De wind waait matig. Een ideale dag voor een winterse wandeling dus.

Vanavond en vannacht komt er bewolking opzetten, tegen de ochtend krijgen we een vrij krachtige wind. Morgen trekt een weinig actieve storing van het zuidwesten naar het noordoosten over ons land. We krijgen wat lichte neerslag. Die kan winters zijn, met smeltende sneeuw of aanvriezende regen. Later wordt dat lichte regen, al zijn er ook plaatsen waar het droog zal blijven.

Maar het is vooral de wind die we zullen voelen. Die waait matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot vrij krachtig. Volgens het KMI zijn rukwinden mogelijk tot 70 kilometer per uur.

Wind is het gevolg van storm Isha

Die stevige wind is een uitloper van een stormdepressie die zich momenteel boven de Atlantische Oceaan aan het ontwikkelen is. De Met Office, de Britse meteorologische dienst, heeft die stormdepressie de naam Isha gegeven. Die bereikt morgen de westkust van Ierland en trekt vervolgens naar het Verenigd Koninkrijk.

Daar worden windstoten van meer dan 100 kilometer per uur verwacht, met uitschieters tot 120 en 130 kilometer per uur. De Ierse en Britse weerdiensten hebben voor zondag en maandag alarm afgekondigd voor de felle wind. Ze waarschuwen voor stroomstoringen en problemen in het verkeer. Vooral aan de kust kan het gevaarlijk zijn.

Welke impact heeft Isha bij ons?

Het lijkt erop dat Isha bij ons niet zo'n impact zal hebben, maar we zullen de uitlopers ervan wel voelen onder de vorm van onstuimige wind. Maandag zien we de herfst terugkeren. Een actief koufront trekt van west naar oost over ons land, met veel bewolking, regen en vooral wind.

's Ochtends waait de wind vrij krachtig tot krachtig, met rukwinden tot 80 kilometer per uur of zelfs meer. Bij de doortocht van de regen neemt de wind geleidelijk af naar matig tot vrij krachtig. Ook de kracht van de windstoten neemt af tot nog 50 tot 60 kilometer per uur 's avonds.

Niet alleen aan de wind, ook aan de temperatuur zullen we een groot verschil merken. De maxima liggen rond 7 graden in de Hoge Venen, rond 10 graden in het centrum en rond 11 graden aan zee. Een groot verschil met de voorbije dagen dus.

Dinsdag krijgen we meer van hetzelfde. 's Ochtends is het op veel plaatsen zonnig met hoge wolkenvelden, maar vanaf het westen neemt de bewolking toe en daarna krijgen we regen. De maxima schommelen tussen 6 graden in de Ardennen en 11 graden aan de kust. Er waait een matige zuidwestenwind die zal toenemen tot vrij krachtig.

Woensdag is het 's ochtends in het zuidoosten van het land nog zwaarbewolkt met regen, elders begint de dag droog en vrij zonnig. In het zuidoosten wordt het droog, maar er blijft meer lage bewolking hangen. De maxima liggen tussen 8 graden in de Hoge Venen en 11 graden in Vlaanderen. De wind waait krachtig, en aan zee hard, uit westzuidwest tot west. Pas 's avonds neemt de windkracht af.

Bekijk hier het meest recente weerbericht (vrijdag 19 januari, 20u):

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Vanaf donderdag keert de rust terug

Donderdag wordt het rustiger. In de Ardennen begint de dag grijs met lage wolken of eventueel mist, elders wisselen opklaringen af met vooral hoge en middelhoge bewolking. De maxima liggen rond 8 graden in het centrum. De wind waait eerst zwak tot matig uit zuidwest en wordt later matig uit zuid.

Vrijdag lijkt het droog te blijven met bewolkte perioden en later opnieuw meer opklaringen vanuit het westen. De maxima schommelen rond 9 graden in het centrum van het land.

En voor de periode erna? Dan lijken we af te stevenen op meestal droog weer met wolkenvelden en opklaringen. De maxima zouden rond 8 tot 9 graden liggen in het centrum van het land. Wordt vervolgd.

Het uitgebreide weerbericht kan je raadplegen op de website van het KMI.

Meest gelezen