Nieuwe rector KU Leuven: “Spijtig dat verkiezing een strijd werd. Tijd om de rangen te sluiten”

Verwijzend naar het bitse slot van de kiescampagne voor de rectorverkiezingen aan de KU Leuven, met klachten die in de media ruim uitgesmeerd werden en de verdeling van de stemmen over beide kandidaten, roept de nieuw verkozen rector Luc Sels in een Facebookbericht op “om de rangen te sluiten en samen te werken aan een positief verhaal voor de topuniversiteit die de KU Leuven is”.

gjs

“Mijn kiesprogramma vertrok vanuit de observatie dat het goed gaat met de KU Leuven, maar dat er tegelijk ook een groter potentieel in de KU Leuven zit. Professoren, onderzoekers, medewerkers en studenten kunnen elk op basis van hun eigen ervaring en expertise immers nog sterker mee vorm geven aan de KU Leuven van morgen en de duurzame KU Leuven van de toekomst. Op basis van mijn KU Leuven+ programma hoop ik dat samen met jullie te verwezenlijken. Mijn programma kende een aantal concrete voorstellen en leidende principes om belangrijke beslissingen collectief en gedragen te nemen”, aldus Sels die eerst wil werk maken van het uitwerken van deze leidende principes.

Sels komt ook terug op het tumult van de afgelopen dagen. Hij legde vrijdag zelf klacht neer bij de Kiescommissie omwille van een mail vanuit het rectoraat om volmachten te bekomen van ‘betrouwbare’ professoren die in het buitenland verbleven. Maandag stapte de studentenvertegenwoordiging uit die commissie omdat voorzitter Herman Daems tegen de wil van de commissie alle kiesgerechtigden een mail verstuurde met een tekst van Rik Torfs. “Als wetenschappelijke instelling is het noodzakelijk dat we een toonbeeld zijn van integriteit, zowel bestuurlijk als wetenschappelijk. Het spijt me dan ook zeer dat, ondanks de serene campagne die we eerst hadden, de verkiezing toch nog een strijd werd die escaleerde in klachten, die dan ook nog sterk gemediatiseerd werden”.

Sels werd dinsdag eerder verrassend verkozen tot nieuwe rector van de KU Leuven. Hij versloeg uittredend rector Rik Torfs met een miniem verschil. Sels haalde 1.088 stemmen, Torfs 1.040. Hij neemt op 1 augustus 2017 de fakkel over van Torfs voor een periode van vier jaar. Luc Sels (50) is socioloog, sinds 2004 gewoon hoogleraar aan de KU Leuven en al 8 jaar de decaan van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. Aan de KU Leuven is hij sinds 2013 rectoraal adviseur Integratie. Hij is ook directeur van het Steunpunt Werk, voorzitter van het Vlaams partnerschap Duaal Leren en lid van de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer