Jojo-winter: na regen, vrieskou en sneeuw, volgende week tot 13 graden en forse rukwinden

Het weer blijft bokkensprongen maken deze winter. Na feestdagen met temperaturen boven de 10 graden, grote hoeveelheden regen en overstromingen en dan weer dagenlange vrieskou met centimeters sneeuw en temperaturen tot zelfs -11 graden in de Hoge Venen, zijn we nu opnieuw aan heel milde temperaturen toe. De forse windstoten door storm Isha moeten we er wel bij nemen.

gjs

Zaterdag wordt voorlopig de laatste dag met vrieskou, met temperaturen die volgens de voorspellingen amper of niet boven het vriespunt uitkomen. Daarna slaat het weer om. Zondag kan er eerst nog lichte winterse neerslag zijn, met smeltende sneeuw of aanvriezende regen, en de temperaturen gaan naar 2 graden in de Hoge Venen en 6 à 7 graden in het centrum en 10 graden aan zee. Maandag en dinsdag liggen de maxima nog hoger, tot wel 13 graden. “We zijn inderdaad van een zachte periode naar een ijskoude gegaan”, zegt weerman Frank Deboosere. “En vanaf zondag is het weer nat, met meer wind en zachte temperaturen.”

LEES OOK. Weermannen over hun hectische week: “Pensioen? Als het weer mij nodig heeft, dan ben ik daar”

Heel uitzonderlijk noemt Deboosere die schommelingen niet. “Je hebt dat in de meeste winters, net zoals je dat in de lente, de zomer en de herfst hebt”, zegt hij . “Kijk naar het afgelopen jaar. Fantastisch warm in juni en september, al die regen daartussenin. Dat is het typische aan ons weer, dat het zo heen en weer gaat. Dat maakt de job van weerman zo boeiend.”

Hij verwijst ook naar 2012. “Toen was het op 1 januari ongelooflijk warm, begon het daarna te stormen en vroor het tegen half januari. Ook februari was ferm koud met zelfs een koudegolf, en op 15 maart was het al 20 graden. Het gaat op en af, zo is het altijd geweest. We zijn daar nu gewoon meer mee bezig.”

Straffer zou zijn dat we een hele winter vrieskou zouden hebben, zegt Deboosere. “En in dat opzicht is het in Scandinavië een opmerkelijke winter geweest. Daar hebben ze vrieskou die echt al weken aanhoudt (met temperaturen tot soms -36 graden, red.) en die pas binnen enige tijd plaats zal maken voor wat zachter weer.”

Dat het bij ons nu zachter wordt, betekent niet dat de vrieskou verleden tijd is. “Het kan best dat er half februari opnieuw sneeuw ligt”, aldus Deboosere.

Storm Isha

Het zachtere weer vanaf zondag gaat hier en daar gepaard met forse windstoten. Het gevolg van storm Isha, die zich vooral boven het Verenigd Koninkrijk lijkt te zullen manifesteren. Daar vrezen ze windstoten tot 110, 120 tot zelfs 130 kilometer per uur en grote hoeveelheden neerslag. Ook in ons land lijkt die zich zondagnacht en maandag te zullen tonen. Dat kan gepaard gaan met windstoten tot lokaal 90 kilometer per uur of iets meer.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER