Een nieuwe zender, Bockie De Repper tussen de oudjes en Balthazar Boma in ‘t echt: dit is het nieuwe aanbod van Play

Met ‘De mol’ heeft Play een gigant, maar die moet de klus niet alleen klaren: Bockie De Repper verblijft in een woonzorgcentrum, er is een nieuwe zender en twee pas bevriende BV’s krijgen een eigen project. “We willen impact maken met lokale content.”

Benjamin Praet

“Waarin gaan we de volgende keer de eersten zijn, waarmee kunnen we het verschil maken?” Met dat uitgangspunt puzzelen de Play-zenders hun aanbod ineen. Daarbij mikken ze niet per se op veelheid of een stortvloed aan nieuwe titels – een strategie die ze nu al enkele jaren aanhouden. “Innoveren kan ook door binnen bestaande programma’s nieuwe accenten te leggen. Zo hebben we in Over de oceaan een andere kapitein aan boord gehaald”, zegt programmadirecteur Annick Bongers.

LEES OOK. Regi trouwt live op tv en Natalia en Astrid Coppens worden alleenstaande mama’s: dit is het voorjaar van VTM

Er zijn sowieso twee kleppers die het tv-jaar overeind houden: De mol en De slimste mens ter wereld. En in 2023 wist Play4 daarbuiten talk of the town te worden met rake formats zoals Boris en Shalom allemaal!. “Goeie storytelling blijft essentieel, daar blijven we naar op zoek. Zeker nu veel biotopen – programma’s rond bijvoorbeeld verbouwen en rond justitie – al op alle drie de grote zenders te zien zijn”, aldus Bongers.

Streamz

Het digitale platform GoPlay neemt daarin een almaar belangrijkere plek in. Hacked krijgt een tweede seizoen en Otis wordt nieuwe fictie die zich afspeelt in de modellenwereld. De doelgroep: twintigers. Het doel: nog meer verjongen. Een betalende versie met meer content en previews komt er voorlopig niet, een integratie van streamingdienst Streamz in GoPlay, zoals VTM GO eerdere deze week lanceerde, evenmin. Wel is intussen gebleken dat een gecombineerde strategie met datzelfde Streamz – een titel eerst daar lossen, en pas later op de lineaire televisie – niet hoeft te kannibaliseren.

LEES OOK.DE INSIDER. Onze vrouw achter de schermen bij ‘De expeditie: Groenland’: “Eén BV heeft twee dagen niet gegeten. Om een sanitaire stop te vermijden”

Tot slot blijft het liveaspect belangrijk. “Bij onze titels denken we steeds na over een 360 graden-aanpak. De slimste mens kreeg een afgeleide met quizploegen in Play Zuid, James, de musical wordt vertaald naar het podium van de Lotto Arena. Voor een grote bron van inkomsten zorgt dat niet meteen, maar voorlopig is de beleving belangrijker dan de centen”, besluit Bongers.

Balthazar Boma in ’t echt

‘Boma’s’.© Play

Boma’s, zo heet de nieuwe docureeks van tv-maker Peter Boeckx (The sky is the limit). Dat is een werktitel, al is het maar om gedoe met de VRT te vermijden. Maar wel een die het opzet duidelijk maakt: een inkijk in het amateurvoetbal, met centraal de rol van de voorzitter. Wie zijn de mensen achter de ploeg en hoe houden ze hun club draaiende? Van grasmaaien en boterhammen smeren voor de spelers tot de cafetaria uitbaten en shirts wassen. Boma’s is nu al Vlaanderen op z’n best.

‘Boma’s’ later dit jaar op televisie

Bockie De Repper tussen de oudjes

‘Bompa Bockie’.© Play

Jonas Van Boxstael – ofwel: Bockie De Repper – worstelt hard met angst voor de dood. Omdat hij gulzig en gretig leeft, en niet geneigd is dat te veranderen. En omdat zijn vader en opa vroeg zijn gestorven. Om nu al de confrontatie met de eindigheid aan te gaan, ging hij een maand lang leven in een woon-zorgcentrum. Dat leidde tot Bompa Bockie, een bundeling van mooie mensverhalen en inzichten, op het snijpunt van alle emoties denkbaar.

‘Bompa Bockie’ te zien dit voorjaar

Vriendschappen worden tv-programma’s

Viktor Verhulst en Joris Hessels.© Geert Van de Velde

“Wanneer we schermgezichten samen zetten voor een programma, vertrekt dat steeds vanuit een band, vanuit vriendschap. Niet omdat aan contracten moet worden voldaan”, klinkt het bij Play. Zo leerden Otto-Jan Ham en Jani Kazaltzis elkaar kennen toen ze de oceaan over dobberden, werden ze maatjes en maakten ze samen Viva la feta.

Op dezelfde manier vonden Viktor Verhulst en Joris Hessels elkaar recent in De expeditie: Groenland. Nu zetten ze hun schouders onder een gezamenlijk project, maar wat dat inhoudt, wordt later bekendgemaakt. En ook James Cooke en Jani, die al jaren kameraden zijn, slaan voor het eerst de handen ineen.

Crime, justitie én een nieuwe zender

Play Crime.© Play

Play Crime, zo heet het nieuwe label van de zendergroep. Dat wordt zowel een landingsplaats in de app GoPlay als een apart lineair tv-kanaal met true crime en crimeseries en -films. Of ook pakweg Play5, 6 en 7 in de toekomst een nieuwe oriëntatie zullen krijgen als themakanalen, wordt niet uitgesloten.

Ook in de etalage van Play4 mag worden gestunt. De dag na de aanslag op twee Zweedse voetbalfans, op 16 oktober, nam Eric Goens opnieuw plaats in een Brusselse politiecombi. Dat ontpopt zich nu tot Niveau 4 terreur, een driedelige docu.

Play Crime start op 19 januari, ‘Niveau 4 terreur’ komt nog dit voorjaar

Broers met huwelijksproblemen

‘Nonkels’.© Play

Twee jaar nadat Nonkels in korte tijd een begrip en een succes werd, komt het tweede seizoen aankloppen. Dat vertrekt alvast van gerommel in de drie huishoudens van de broers Persyn. De cast wordt bovendien aangevuld met de Franse actrice Assa Sylla, in het echte leven de vriendin van Blaise Afonso (Innocent).

‘Nonkels’ te zien dit voorjaar

Ook uitkijken naar:

‘Het perfecte plaatje’.© Play

  • Het perfecte plaatje: bekende gezichten als Astrid Coppens en Filip Peeters nemen plaats achter de camera.
  • De deal met UFC, de grootste mixed-martial-artsorganisatie ter wereld.
  • Nieuwe seizoenen van: Don’t worry be happy, Scheire en de schepping, Blind gekocht, De mol.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER