Bart De Wever poseert voor het Antwerpse stadhuis bij de federale en regionale verkiezingen in 2014.

Bart De Wever is in oktober opnieuw kandidaat-burgemeester in Antwerpen

Huidig Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober kandidaat om zichzelf op te volgen. "Een palmares van 12 jaar als Antwerps burgemeester, ik zou wel gek zijn om dat niet te verdedigen", zegt hij. Morgen zal hij zijn kandidatuur officieel maken op het stadscongres van N-VA Antwerpen.

Het is een druk verkiezingsjaar, met Vlaamse en federale verkiezingen in juni waarbij N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever geen geheim maakt van zijn plannen. Drie maanden later, in oktober, volgen de gemeenteraadsverkiezingen. Ook daar wil De Wever zich volop in de strijd gooien. Hij is kandidaat om zichzelf op te volgen als burgemeester, zegt hij in het zaterdaginterview met journalist Michaël Van Droogenbroeck in "De ochtend" op Radio 1.

"Op het stadscongres van N-VA Antwerpen morgen stel ik mij kandidaat-lijsttrekker. Ik heb een palmares van 12 jaar als burgemeester, het zou sterk zijn als ik dat niet zou verdedigen", klinkt het. De omstandigheden waarin dat zou gebeuren, "dat is voor mij ook een groot vraagteken."

Bekijk: "Als je in Brussel iets kan betekenen, heeft dat wel zijn nut", zegt De Wever:

Videospeler inladen...

De N-VA wil na de verkiezingen in juni op Vlaams én federaal niveau het initiatief nemen. De Wever is kandidaat om premier te worden van een federaal zakenkabinet meteen na de verkiezingen. Dat moet zich bezighouden met de begroting en met institutionele en sociaal-economische hervormingen.

De Wever zal dus kandidaat-burgemeester zijn met de wetenschap dat hij dus ook premier wil worden. "Ik ben zeker niet de eerste en ook niet de enige toppoliticus in dat geval, de lokale politiek combineren met nationale mandaten. Het is ingewikkeld, maar voor een grote stad is dat wel nuttig."

"Mini-kabinet, gebaseerd op de regionale meerderheden"

Op de nieuwjaarsreceptie van de N-VA maakte Bart De Wever duidelijk dat er meteen na de verkiezingen in juni een federaal zakenkabinet moet komen. Een zakenkabinet waarvan hij de premier wil zijn. In het zaterdaginterview lichtte hij verder toe hoe zo'n kabinet er zou moeten uitzien.

De filosofie is dat elke gemeenschap haar eigen keuze maakt. Die wordt gerespecteerd.

 

Bart De Wever

"Dat de regeringsvorming lang en moeilijk zal zijn, is wel duidelijk. Om een crisis te vermijden, zou de federale regering zo snel mogelijk van start moeten gaan. Er moet een mini-kabinet komen, gebaseerd op de regionale meerderheden", vindt De Wever. "In Wallonië ga je een linkse meerderheid krijgen, in Vlaanderen een centrumrechtse. Tel je die twee op, dan krijg je een mini-kabinet waarin je van gemeenschap tot gemeenschap kan onderhandelen."

De teerlingen zijn toch al geworpen, zegt De Wever, en zo vermijd je een lange crisis. "De filosofie is dat elke gemeenschap haar eigen keuze maakt. Die wordt gerespecteerd. En dan maak je de optelsom, welk federaal beleid kan je hier nog van maken."

"Budgettaire sanering zal pijn doen"

Het mini-kabinet zou zich moeten bezighouden met de begroting en met enkele sociaal-economische hervormingen. Het wordt een budgettaire sanering die onvermijdelijk zal zijn en pijn zal doen, waarschuwt De Wever. "Nu gaan we los naar de muur, de welvaart wordt opgesoupeerd. We moeten hervormen, en dat zal redelijk straf moeten zijn. Dat dat heel moeilijk zal zijn, uiteraard."

Maar het zal in het mini-kabinet ook over grote institutionele en sociaal-economische hervormingen moeten gaan. "We moeten daar onderhandelen om naar een confederaal model te gaan. Dan kunnen ze in het zuiden doen wat ze willen, en dan kunnen wij in Vlaanderen onze welvaart redden."

Bekijk hier het volledige zaterdaginterview met Bart De Wever:

Videospeler inladen...

Meest gelezen