© BELGA

Kunnen banken spaarrente nog verhogen? “België doet het economisch uitzonderlijk goed”

De banken hebben nog altijd ruimte om de spaarrente op te trekken. Dat heeft gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank gezegd op Radio 1.

gjs
Bron: BELGA

Begin vorig jaar vond Wunsch de spaarrente te laag, intussen hebben de banken de rente opgetrokken. Maar er is nog een beetje ruimte, vindt Wunsch. “Als ze marge hebben, is het logischer om te geven”, stelt de gouverneur. Hij wijst er wel op dat het een proces is dat “niet snel zal gaan”.

Vorig jaar was er een stormloop op de eenjarige staatsbon. Het leverde de schatkist een recordbedrag van 21,9 miljard euro op. In september dit jaar krijgen de mensen dat geld terug. “Het zal banken wellicht aansporen aantrekkelijke spaarproducten aan te bieden. Het gaat om verschillende producten en meestal moet de klant nog een zekere inspanning doen om toegang te krijgen tot rekeningen”, aldus Wunsch.

Duitsland

In hetzelfde interview ging Wunsch ook in op zijn aanblijven bij de Nationale Bank. “Ik ben opgelucht, ja. Het was een beetje stresserend, maar ik had er vertrouwen in.” Ons land stelt het economisch volgens hem “uitzonderlijk goed”. “Als we kijken naar Duitsland, dat in een recessie beland is. Zo’n kloof tussen beide landen hebben we volgens mij nooit gezien.” Ook andere indicatoren wijzen er volgens Wunsch op dat de situatie bij ons “uitzonderlijk positief” is. “Een heel goede uitleg hebben we niet omdat we dit nog nooit gezien hebben. Maar de automatische loonindexering speelt zeker een rol.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer