© REUTERS

Oekraïne vraagt opnieuw om meer wapens: “Drones, langeafstandsraketten, granaten, artillerie... Het moeten er veel zijn”

Een adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, Mykhailo Podoliak, vraagt de bondgenoten van zijn land om meer wapens te leveren zodat Oekraïne zich zou kunnen blijven verdedigen tegen Rusland. “Het probleem in deze fase van de oorlog is dat de hoeveelheid wapens, drones, granaten en artillerie niet gelijk verdeeld is. Dit moet worden gelijkgetrokken”, zegt Podoliak zaterdag in de Duitse krant Bild.

gjs
Bron: BELGA

Geen woorden, maar daden, aldus Podoliak. “Langeafstandsraketten, drones, granaten, artillerie. Het aantal (geleverde) wapens moet groot zijn.” Oekraïne heeft volgens hem grote nood aan hoogtechnologisch wapentuig.

De levering van bijkomende wapens en munitie aan Oekraïne is in het Westen het voorwerp van debat. Met name de Duitse bondskanselier Olaf Scholz dringt er bij de andere Europese landen op aan meer inspanningen te doen voor Kiev.

Het front in de oorlog tegen Rusland is bijzonder uitgestrekt, zegt Podoliak in Bild. Dat betekent dat Oekraïne zich over een erg lange afstand moet verdedigen tegen de Russische troepen. “De hele frontlinie is 1.300 kilometer lang. De gevechten vinden plaats over een afstand van 600 tot 800 kilometer.”

Intense gevechten

Ondanks de moeilijke weersomstandigheden neemt de intensiteit van de gevechten niet af. Maar toch heeft Rusland al een heel jaar geen significante vooruitgang kunnen boeken, zegt Podoliak. “Het gooit massa’s soldaten in de strijd, voerde een heimelijke mobilisatie uit en stuurde heel wat mankracht naar het front. Er werd ook een grote hoeveelheid uitrusting verzameld, maar die werd helemaal vernietigd.”

Volgens Podoliak wil de Russische president Vladimir Poetin doorgaan met zijn oorlog “tot hij heel het Oekraïense grondgebied heeft veroverd, tot hij dominant is in Europa, tot hij de andere voormalige sovjetgebieden heeft veroverd”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer