De parlementaire vraag kwam van volksvertegenwoordiger Karl Vanlouwe (N-VA) (links), themabeeld spionage (rechts).

Vlaanderen verbiedt samenwerkingen met Chinese ‘Seven Sons of Defense’-universiteiten uit vrees voor spionage

In het kader van kennisveiligheid verbiedt de Vlaamse regering nieuwe samenwerkingen met de Chinese ‘Seven Sons of Defense’-universiteiten. Dat blijkt uit de antwoorden van de regering op de parlementaire vragen van Vlaams volksvertegenwoordiger Karl Vanlouwe (N-VA). De Vlaamse regering richt ook een kennisveiligheidsloket op om verdachte mensen te melden aan Staatsveiligheid om potentieel misbruik of spionage te voorkomen.

blg
Bron: BELGA

De ‘Seven Sons of Defense’-universiteiten sturen onderzoekers en studenten actief uit naar buitenlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen in de hoop de verworven informatie te misbruiken voor militaire doeleinden. Deze universiteiten vormen een integraal onderdeel van de Chinese defensiestructuren en staan onder militair toezicht van het Chinees leger. Om die reden sluit de Vlaamse regering nieuwe samenwerkingsprojecten uit.

LEES OOK. Staatsveiligheid: “We hebben onlangs acht keer alarm geslagen over Belgische politici”

Om potentiële spionage en inmenging te voorkomen, richt de Vlaamse regering ook een loket voor kennisveiligheid naar Nederlands voorbeeld op. Via dit loket wordt de doorstroom van informatie naar de Staatsveiligheid gegarandeerd en wordt vermeden dat individuele onderzoekers van over heel het land rechtstreeks meldingen doen aan de betrokken diensten.

LEES OOK. Francisca Bostyn, topvrouw Staatsveiligheid: “Buitenlandse spionnen mogen hier niet zomaar hun gang gaan”

Daarnaast is de regering bezig met het opstellen van eigen richtlijnen die moeten opgenomen worden in de interne procedures van de Vlaamse kennisinstellingen. Het doel is dan ook dat het veiligheidsloket als sluitstuk dient van deze toepassingen. Zo kan het loket de kennisinstellingen ondersteunen bij een risico-inschatting bij bedenkelijke situaties en hen bijstaan om specifieke beslissingen te nemen.

LEES OOK. Hoe Vlaams Belang de schandaalsfeer maar niet krijgt afgeschud: “Dit toont duidelijk een patroon”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER