© REUTERS

Minstens 10 doden bij raketaanval in Damascus, vingers wijzen naar Israël

Bij een raketaanval tegen een gebouw in de Syrische hoofdstad Damascus zijn zaterdag minstens 10 mensen om het leven gekomen. Dat zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten in een nieuwe balans. Volgens de Britse ngo was er in het gebouw een vergadering van militaire leiders met nauwe banden met Iran aan de gang en was de aanval het werk van Israël. Volgens Iraanse militaire bronnen zijn er twee Iraanse hooggeplaatste raadgevers onder de slachtoffers.

gjs
Bron: BELGA

Bij de explosie die op de raketaanval volgde, werd het vier verdiepingen tellende gebouw in de wijk Al-Mazeh helemaal verwoest. Volgens Iran zelf zijn de doden leden van zijn Revolutionaire Garde. Iraanse militaire bronnen hebben het over twee hooggeplaatste Iraanse raadgevers. Volgens Iraanse media gaat het om de topman van de inlichtingendienst van de Revolutionaire Garde in Syrië en zijn adjunct.

Israël

Het Syrische openbare persbureau SANA heeft het over “Israëlische agressie” tegen een gebouw in de hoofdstad. Israël geeft meestal geen commentaar op veronderstelde operaties in het buitenland, maar het is bekend dat het regelmatig aanvallen tegen Syrië uitvoert om te vermijden dat zijn aartsvijand Iran zijn invloed in de regio nog verder kan uitbreiden met de hulp van milities als het Libanese Hezbollah.

De oorlog in de Gazastrook veroorzaakt de laatste tijd extra spanningen in het Midden-Oosten. Niet alleen in de Rode Zee, waar Jemenitische Houthirebellen koopvaardij- en andere schepen aanvallen, maar ook in Syrië, waar pro-Iraanse milities hun aanvallen tegen Amerikaanse militaire basissen opvoeren, en in Irak.

Sinds de start van de oorlog in Syrië in 2011 voerde Israël al honderden luchtaanvallen uit tegen doelwitten in zijn buurland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer