6.600 merkwaardige Limburgse bomen in kaart gebracht: “Ze worden soms gekapt omdat niemand de waarde ervan kent”

De Limburgse bomenwerkgroep heeft de afgelopen 6 jaar 6.600 merkwaardige bomen geïnventariseerd en in kaart gebracht. Door die informatie beschikbaar te stellen aan onder meer gemeentebesturen wil de werkgroep bijzondere bomen redden.  

In Limburg zijn de afgelopen jaren 6.600 bomen opgetekend als merkwaardig. Met die lijst wil de Limburgse Bomenwerkgroep onder meer gemeenten informeren over het bestaan van die bomen. “Als we kunnen aantonen dat die bomen er zijn, kunnen gemeentebesturen bij een vergunningsaanvraag van een bouwproject daar vanaf het begin rekening mee houden”, zegt Jeroen Rappé van de Limburgse Bomenwerkgroep. “Dat voorkomt veel discussie, later in het project. Ook bij openbare werken kan de lijst gebruikt worden om waardevolle bomen niet te beschadigen."

Gemeentebesturen kunnen bij een vergunningsaanvraag van een bouwproject daar vanaf het begin rekening mee houden, dat voorkomt veel discussie 

Jeroen Rappé, Limburgse Bomenwerkgroep

"Zo’n bomen kunnen een onderdeel worden van een project en een meerwaarde betekenen. Ze kunnen een markerend beeld vormen of door bijvoorbeeld schaduw te geven mee een oplossingen bieden voor de klimaatuitdagingen. Bovendien voorkomt de lijst dat een boom achteloos gekapt wordt, omdat niemand de waarde ervan kent.”

Nog meer bomen

"We hopen dat ook wandelaars gebruik zullen maken van onze lijst. Binnenkort is die te vinden op de site van het Provinciaal Natuurcentrum.  Het is een meerwaarde als je op je wandeling kan stilstaan bij een bijzondere boom of als je op zoek kan gaan naar bijzondere exemplaren." Het zijn vooral de bomen op openbare plaatsen die op de site staan.

"Bovendien rekenen we op de hulp van de wandelaars. We beseffen dat er in Limburg nog veel meer merkwaardige bomen staan. We hopen onze lijst aan te vullen, te verdubbelen zelfs, met bomen die wandelaars opmerken en aan ons doorgeven", vertelt Rappé. "Als mensen niet weten dat we merkwaardige bomen hebben, wordt er ook niet voor gezorgd. Veel bomen van op de lijst zijn ondertussen dan ook al verdwenen. En dat willen we in de toekomst voorkomen." 

Meest gelezen