© BELGAIMAGE

Meer dan 20 jaar na aanslagen van 9/11 is 1.650ste slachtoffer geïdentificeerd: “Dit is heel emotioneel voor mij”

Met dank aan nieuwe DNA-technologie is meer dan twintig jaar na de dodelijke aanslag nog een 9/11-slachtoffer geïdentificeerd. John Ballantine Niven was 44 jaar oud toen hij overleed.

gjs

John Ballantine Niven bevond zich op de 105de verdieping in de zuidelijke toren van het World Trade Center toen daar op 11 september 2001 twee vliegtuigen van terroristen bewust op invlogen. De 44-jarige man uit Oyster Bay, Long Island, was daar aan het werk als vice-directeur voor fusies en overnames bij Aon Risk Services. Maar die werkdag werd zijn laatste: hij overleefde de aanslag niet.

Zijn vrouw en hun toen 18 maanden oude zoon kregen daar toen geen bevestiging of bewijs van. Pas nu, meer dan 22 jaar na de aanslag, is hij officieel geïdentificeerd als slachtoffer. Dat is te danken aan allerhande nieuwe DNA-technologieën waarmee het puin en brokstukken van de neergehaalde gebouwen sindsdien geanalyseerd zijn.

“Dit is heel emotioneel voor mij”, zegt zijn weduwe Ellen in The New York Post, dat het nieuws naar buiten bracht. “We hadden geen idee dat er nog pogingen gedaan werden om zijn DNA te vinden. Door de lange tijd die voorbij is sinds die dag, hebben we alleen maar meer appreciatie voor de stad New York en alle toegewijde teams die hier achter de schermen aan gewerkt hebben. Zij verdienen alle respect voor deze buitengewone inspanning.”

John Niven is daarmee officieel het 1.650ste geïdentificeerde slachtoffer van de dodelijkste terreurdaad ooit op Amerikaanse bodem. Bij die aanslag kwamen 2.753 mensen om het leven. “We hadden al een grafsteen voor hem waar we een doos met herinneringen van hem gelegd hadden”, zegt Ellen nog. “Nu kunnen we daar een bijkomend deel van hem begraven. Dat betekent veel voor ons.”

© Ellen Niven

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer