Afbraak van bekende ‘banaanbrug’ in Wijnegem begonnen

Met groot materieel werd zaterdagochtend de afbraak ingezet van de ‘banaanbrug’ in het centrum van Wijnegem. De brug is sinds maandag afgesloten voor het verkeer. Nu wordt ze volledig ontmanteld en opgeruimd door De Vlaamse Waterweg.

Jan Auman, fc

De aannemers zullen dag en nacht doorwerken. De sloopwerken worden in de loop van woensdag 24 januari afgerond.

Kijklocaties

Wie de afbraak wil bekijken, kan terecht op verschillende voorziene locaties. Je kan hiervoor op de Oude Turnhoutsebaan aan de speeltuin terecht. Aan de zijde van het centrum is er een kijklocatie voorzien in de Stokerijstraat ter hoogte van het sluishuis en de Oudstrijderslaan.

De voorlopige fiets- en voetgangersbrug over het sluizencomplex is geen kijklocatie om de afbraak te volgen, zo laat de gemeente weten. Stilstaan op deze brug is niet toegelaten.

Het kruispunt Lindenlei-Tunrhoutsebaan zal tot midden februari zal open. Op het moment dat het kruispunt wordt afgesloten zal het opnieuw mogelijk zijn om langs de Wommelgemsteenweg naar het centrum te rijden.

Gloednieuwe brug

Driehonderd meter verder richting Antwerpen wordt intussen al bijna een jaar aan een nieuwe wegbrug gebouwd. Die moet in de loop van de maand mei klaar zijn voor gebruik.

In de plaats van de af te breken brug komt er een fiets- en voetgangersbrug. Die zal pas begin 2026 gereed zijn. Daarom heeft De Vlaamse Waterweg over het sluizencomplex een tijdelijk oversteek gebouwd voor de kwetsbare weggebruikers. Die is sinds maandag in dienst.

Dit project kadert in de opwaardering van het Albertkanaal. De brug van Wijnegem is de laatste van de 62 bruggen die verhoogd wordt tot 9,10 meter.