Het vernielde gebouw in Damascus
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

Leden van Iraanse Revolutionaire Garde komen om na "Israëlische luchtaanval" in Syrische hoofdstad Damascus

Bij een raketaanval op een gebouw in de Syrische hoofdstad Damascus zijn zeker 6 mensen om het leven gekomen, onder wie 5 leden van de paramilitaire Iraanse Revolutionaire Garde. Volgens de Britse mensenrechtenorganisatie OSDH gaat het om een Israëlische aanval. Op het moment van de explosie was er in het gebouw een militaire bijeenkomst. "De aanval zal niet onbeantwoord blijven", klinkt het bij de Iraanse president Raisi.

Bij een raketaanval op de Syrische hoofdstad Damascus zouden volgens verschillende bronnen al zeker 6 mensen om het leven gekomen zijn. Sommige bronnen spreken zelfs van tien doden.

Onder de slachtoffers zouden ook verschillende leden van de Iraanse Revolutionaire Garde zijn. Volgens de Iraanse media zouden bij de aanval ook de topman in Syrië van de inlichtingendienst van de Revolutionaire Garde en zijn adjunct gedood zijn. De Iraanse president Raisi heeft gereageerd dat de aanval niet onbeantwoord zal blijven.

Wat is de Iraanse Revolutionaire Garde?

De Iraanse Revolutionaire Garde (ook wel Pasdaran of IRGC genoemd) is een elite-militaire en paramilitaire organisatie in Iran. Ze werd opgericht in 1979 na de Islamitische Revolutie. De paramilitaire organisatie moet de islamitische revolutie beschermen en de leiders van de republiek ondersteunen.

De IRGC heeft zowel militaire als niet-militaire taken. Op militair gebied is het betrokken bij defensie en nationale veiligheid, en het heeft zijn eigen grond-, lucht- en zeekrachten.

Bij de aanval werd een gebouw van vier verdiepingen geraakt in de Al-Mazeh wijk in het westen van de hoofdstad. De buurt waar de aanval plaatsvond staat bekend voor het huisvesten van leiders van de Iraanse revolutionaire garde en Palestijnse medestanders van Iran. Op dat moment was er volgens de Britse mensenrechtenorganisatie SOHR een vergadering van militaire leiders aan de gang. 

De IRGC heeft een sterke band met Syrië, met name door de steun aan de regering van president Bashar al-Assad. De organisatie hielp ook bij de ondersteuning van het Syrische regime, zowel militair als op andere gebieden.

BEKIJK - Beelden van het gebouw in Damascus na de raketaanval:

Videospeler inladen...

Volgens de SOHR zou de luchtaanval uitgevoerd zijn door het Israëlische leger. Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd op de aanval. 

Israël geeft meestal geen commentaar op veronderstelde operaties in het buitenland, maar het is bekend dat het regelmatig aanvallen tegen Syrië uitvoert om te vermijden dat aartsvijand Iran de invloed in de regio nog verder kan uitbreiden met de hulp van milities als het Libanese Hezbollah. Sinds de start van de oorlog in Syrië in 2011 voerde Israël al honderden luchtaanvallen uit tegen doelwitten in zijn buurland.

Meest gelezen