Jupiler Pro League - speeldag 21 - 20/01/24 - 16:02
Andi Zeqiri
64'
Andi Zeqiri
1 - 1

Het type wedstrijd waar beide ploegen ontevreden zijn met een punt. Cercle Brugge morste met zijn kansen om een ruime voorsprong uit te bouwen in Genk, waardoor het tegen een knappe gelijkmaker aanliep van invaller Zeqiri. Zo wordt de koek verdeeld na een wedstrijd vol animo, waarin ook de VAR zich twee keer liet opmerken met lange tussenkomsten.

Racing Genk - Cercle Brugge in een notendop:

• Sleutelmoment: Een minuutje stond Andi Zeqiri op het veld toen hij de plotse gelijkmaker tegen de touwen ramde na matig wegwerken van Daland. De goal die Racing Genk hernieuwde moed gaf, al zat er niet meer in dan dat ene puntje.

• Man van de Match: Topschutter Kevin Denkey bleek de enige afmaker die op de afspraak was bij Cercle Brugge. Met zijn 16e van het seizoen scoorde hij al vroeg, iets wat zijn ploegmaats niet meer zou lukken ondanks de vele opgelegde kansen. Al had Denkey zelf misschien ook wel een 2e moeten maken.

• Opvallend: Racing Genk maakt er 10 ongeslagen wedstrijden op een rij van tegen de Vereniging, die eigenlijk altijd die reeks hadden moeten doorbreken. Het zou de eerste Brugse zege geweest zijn tegen de Limburgers sinds 2018.

Karrenvracht aan kansen voor Cercle

Waren het de vele afwezigen of gewoon een gebrek aan focus?

Naar de reden(en) is het gissen, maar dat de start van KRC Genk dramatisch was, staat wel buiten kijf.

Cercle Brugge schoot ijzersterk uit de startblokken met de geliefde hoge pressing, die leidde tot een karrenvracht aan kansen. Enkel de eerste van die vele mogelijkheden vond de netten.

Wie anders dan Kevin Denkey kon zijn 16e van het seizoen van dichtbij in doel zetten na geklungel achterin bij Racing Genk. Dat zou niet voor het eerst in deze wedstrijd zijn.

Al leidden die fouten achteraan niet tot meer tegendoelpunten. Cercle had minstens nog een keer kunnen scoren, maar onder meer de lat, Vandevoordt en vooral pech, eigen missers of foute keuzes verhinderden een tweede doelpunt.

Genk kon de bal amper in de ploeg houden, laat staan tot uitgespeelde kansen komen. Op slag van rust krulde Tolu een vrije trap wel op de buitenkant van de paal.

De daaropvolgende corner werd door Munoz binnengekopt. Al stond Sor op die fase wel buitenspel, zo zagen de lijnrechter en ook de VAR, na minutenlang tekenen. 0-1 bij de rust, dik verdiend was dat wel.

Zeqiri doet wat Cercle niet meer lukt: scoren

Na rust hetzelfde verhaal bij Cercle, dat sterk uit de kleedkamers kwam maar ook opnieuw niet efficiënt om sprong met zijn kansen.

Vooral de sterk spelende, maar ongelukkige Lemaréchal vond het doel maar niet bij 2 opgelegde kansen.

Wie dat wel deed, was supersub Andi Zeqiri. Veel wissels had Wouter Vrancken niet, maar dus wel de goede.

Een minuutje stond Zeqiri tussen de lijnen toen hij een slecht verwerkte lange bal binnenpeerde. Gevleid 1-1, wel met hernieuwde moed bij Racing Genk.

De Limburgers konden hun goede 10 minuten niet belonen met een doelpuntje en ontsnapten nog aan een strafschop na opnieuw een minutenlange VAR-fase.

Tot een penalty en ook tot grote kansen kwamen beide ploegen niet meer en zo werd het een billijk gelijkspel. Cercle verdiende meer op basis van zijn kansen, Genk had vooraf op meer gehoopt in de strijd om de top 6.

Van der Bruggen: "Teleurstelling troef in de kleedkamer", Vrancken: "Juiste uitslag"

• Miron Muslic (trainer Cercle Brugge): "Onze prestatie vandaag was outstanding. Vooral in de eerste helft creëerden we kans na kans en moeten we eigenlijk 0-3 voor staan. Dat is de volgende stap die we moeten zetten, om een wedstrijd dood te maken. We geven dan een halve kans weg en dat is voldoende voor een topploeg. Met de prestatie van het collectief ben ik tevreden, maar niet met het resultaat."

• Hannes Van der Bruggen (Cercle Brugge): "Het was teleurstelling troef in de kleedkamer. Op voorhand is 1-1 een goede uitslag, maar zeker op basis van de eerste helft had 0-2 of 0-3 makkelijk gekund. Dat is de reden dat we niet in de top 6 staan: we maken onze kansen niet af. Kevin (Denkey, red.) is fantastisch voor ons, maar het zou beter zijn dat de goals wat meer verdeeld zijn. Vandaag konden en moesten we eigenlijk stunten."

• Wouter Vrancken (trainer Racing Genk): "We zijn niet goed aan de wedstrijd begonnen, maar maken wel verdiend gelijk in de tweede helft. Voor de neutrale toeschouwer is het een juiste uitslag. Door slechte positiekeuzes gaven we te veel ruimte weg, na de rust stond het veel beter. De afgekeurde gelijkmaker net voor rust? Ik vind het wat vergezocht. Ook die laatste VAR-fase begrijp ik niet helemaal."

Fase per fase

18:02

EINDE: Cercle baalt om gemiste kansen en moet tevreden zijn met een puntje

Bij Cercle Brugge zullen ze op de bus stappen met het gevoel dat er meer in zat. Kans na kans werd zowel in de eerste als tweede helft gemist door de Vereniging, Racing Genk trof wel meteen raak via invaller Zeqiri. Een billijk gelijkspel dus, waar vooral de thuisploeg achteraf blij mee zal zijn na een erg matige wedstrijd.

90+6' tweede helft
90+5'
90+4'

Het is even pompen of verzuipen achterin bij de bezoekers, die de bal niet meer goed weg krijgen. De uitgelokte fout van Denkey op het middenveld is meer dan welkom.

90+3'

Miangue gaat opnieuw in de fout en opnieuw kan Sor daar niet van profiteren. Zijn hakje in de zestien was niet de juiste keuze.

90+1'

Cercle Brugge en Racing Genk hebben nog 5 minuten om een winnaar aan te duiden. Sor krijgt de eerste kans op een tegenaanval, maar talmt te lang om El Hadj aan de tweede paal aan te spelen.

90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
88'

Na een paar minuten VAR-tijd gebaart Vergoote van njet. Er werd gekeken naar een mogelijke penalty voor Cercle voor handspel bij een vrije trap, maar die elfmeter komt er dus niet.

88'
wissel
88'
wissel
86'

Vergoote naar het scherm

Plots wordt Vergoote naar het scherm geroepen, niemand weet goed waarom. Krijgt een van beide ploegen een penalty? Het is giswerk voorlopig.

84'

Ook bij de 2e poging kan Vandevoordt het leer klemmen, zij het nu na een iets langer uitgesponnen vrije trap.

82'
82'

Bij poging 1 lukte het niet op de vrije trap, maar een minuut later mag Cercle opnieuw aanleggen vanop bijna exact dezelfde positie. Er volgen ook gele kaarten voor Cuesta en trainer Vrancken, die te hevig tekeer ging tegen de 4e ref.

82'

Cercle heeft de wedstrijd weer in handen na die 10 goede minuten van Genk.

Stef Wijnants op Radio 1
81'

Na wat geholderdebolder heen en weer komt het tot een vrije trap op een mooie plaats voor Cercle Brugge. Beide ploegen gaan nog vol voor de 3 punten.