Radio 2

12 transmigranten uit koelcontainer gered in haven van Zeebrugge: "Ze verwittigden zelf de politie"

In Zeebrugge werden afgelopen nacht 12 personen zonder papieren uit een koelcontainer gehaald op de terreinen van rederij P&O. De transmigranten verwittigden zelf de politie. Ze verkeren in goede gezondheid.

In de haven van Zeebrugge werden in de nacht van vrijdag op zaterdag 12 mensen zonder papieren gered uit een koelcontainer. Die stond op de terreinen van rederij P&O. De transmigranten slaagden er zelf in om de politie te verwittigen. Het ging om 8 Vietnamezen en 4 Irakezen.

"Allen zijn meerderjarig en verkeren in goede gezondheid", meldt het parket van West-Vlaanderen. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of ze geholpen werden door mensensmokkelaars. Dergelijke mensensmokkelpraktijken zijn erg gevaarlijk, want koelcontainers kunnen van binnenuit niet geopend worden en mensen kunnen in ademnood raken.

39 Vietnamezen overleden in 2019

Het incident doet denken aan het drama met een koelcontainer in 2019. Toen werden de lichamen van 39 Vietnamezen teruggevonden in een koelcontainer in de industriezone van Grays, ten oosten van Londen. De container was afkomstig van Zeebrugge. De inzittenden, onder wie twee 15-jarige jongens, stierven door verstikking en hyperthermie als gevolg van de hitte en het zuurstofgebrek in de afgesloten ruimte. De migranten hadden sommen tot 13.000 pond (14.000 euro) betaald voor de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk.

Meest gelezen