Twaalf vluchtelingen gered uit koelcontainer in haven van Zeebrugge

De haven van Zeebrugge© mvn

Acht mensen uit Vietnam en vier Irakezen, allen zonder papieren, hebben zaterdag vanuit een container in Zeebrugge de politie verwittigd, die hen kon bevrijden.

blg

Twaalf vluchtelingen zijn tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag aangetroffen in een koelcontainer in de haven van Zeebrugge. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge.

Het gaat om acht personen uit Vietnam en vier uit Irak. “Allen zijn meerderjarig en verkeren in goede gezondheid”, aldus het parket. “Ze hebben zelf de politie verwittigd vanuit de container.”

Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of ze geholpen werden door mensensmokkelaars. Het gebeurt regelmatig dat er vluchtelingen aangetroffen worden in containers in de haven van Zeebrugge.

Dergelijke mensensmokkelpraktijken zijn erg gevaarlijk, want koelcontainers kunnen van binnenuit niet geopend worden en mensen kunnen in ademnood raken. Dat gebeurde onder meer vier jaar geleden in het Britse Essex, toen liefst 39 transmigranten dood werden aangetroffen in een container die uit Zeebrugge kwam.