Betogers in Tel Aviv.
AP Images

Duizenden mensen demonstreren tegen premier Netanyahu in Israël en eisen zijn ontslag

In Tel Aviv zijn duizenden mensen op straat gekomen tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Ze eisen zijn ontslag en willen vervroegde parlementsverkiezingen. De betogers willen ook dat er een einde komt aan het geweld in de Gazastrook en dat de overgebleven gijzelaars eindelijk vrijgelaten worden. 

De actievoerders vinden dat de Israëlische regering een slecht veiligheidsbeleid voert. Ze schuiven ook de politieke verantwoordelijkheid voor de aanslag van Hamas op 7 oktober in de schoenen van premier Netanyahu.

BEKIJK - "Het is tijd voor een nieuwe generatie in Israël", klinkt het protest:

Videospeler inladen...

Gisteren hadden al een 300-tal mensen geprotesteerd aan de woning van Netanyahu. Aan die zwaar bewaakte woning in Caesarea (aan de Middellandse Zee, op 50 km van Tel Aviv) werd er een tentenkamp opgezet door familieleden van gijzelaars en sympathisanten.

BEKIJK - Het tentenkamp aan het huis van de premier:

Videospeler inladen...

Vorig jaar werden in Israël al grote betogingen georganiseerd tegen de regering. Dat protest lag even stil na de ongeziene aanval van Hamas op 7 oktober waarbij 1.200 doden vielen en ongeveer 240 mensen werden ontvoerd. Nu lijkt de kritiek opnieuw aan te zwellen.

Kritiek lijkt weer toe te nemen

Eind november werden nog 105 gijzelaars uit de Gazastrook geruild voor 240 Palestijnse gevangenen. De gevechten in de Gaza lagen toen enkele dagen stil, maar zijn sindsdien weer in alle hevigheid losgebarsten.

De betogers voelen zich in de steek gelaten door de regering-Netanyahu.

Hamas wil de andere gijzelaars pas vrijlaten als Israël de aanvallen op Gaza stopt. Volgens premier Netanyahu is de enige manier om de gijzelaars vrij te krijgen de vernietiging van de Palestijnse extremistische organisatie. 

Volgens Israëlische media gaat het nog om meer dan 130 gijzelaars die intussen 106 dagen vermist zijn. Het is onduidelijk hoeveel gijzelaars nog in leven zijn.

Geen compromis mogelijk

Gisteren benadrukte Netanyahu dat Israël de controle over alle Palestijnse gebieden dient te behouden.

Wat hem betreft, kan daarover geen compromis bestaan. De premier wijst daarmee nogmaals de oplossing af die de VS en Europa voor ogen hebben: een toekomstige Palestijnse staat

Meest gelezen