© AFP

Grootste ijsberg ter wereld drijft gestaag weg bij Antarctica

‘s Werelds grootste ijsberg die ooit losbrak van Antarctica drijft geholpen door metershoge golven gestaag noordwaarts. De kolossale schots, die na vertrek de naam A23a kreeg, bevindt zich momenteel ergens tussen Elephant Island en de Zuidelijke Orkney-eilanden. Dat heeft Ian Strachan, de leider van een Zuidpoolexpeditie aan boord van een schip in de buurt, zaterdag gezegd tegen persbureau AFP.

wver
Bron: Telegraaf

“De wolken trokken op en we konden de uitgestrektheid van die witte lijn langs de hele horizon zien. Bijna abstract”, beschreef Strachan de unieke ervaring. Toen hun schip dichter bij kwam, zagen ze enorme spleten en blauwe bogen in de wanden van de ijsmassa. “Golven van wel 4 meter beukten erop in en sloegen er stukken vanaf.”

Biljoen ton zoet water

A23a is bijna 4.000 vierkante kilometer groot en op sommige plaatsen 400 meter dik. De wetenschappers schatten de totale hoeveelheid bevroren zoet water nu nog op een biljoen ton.

Dat zal op weg door de ‘IJsberglaan’, zoals de plek in de Weddellzee wordt genoemd, naar warmere wateren snel verminderen totdat er niets meer van over is. Hooguit een heel lichte stijging van de zeespiegel. Het was tot dusver zeer uitzonderlijk dat een ‘antarctische ijsklont’ voor de kust van Brazilië werd gespot.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer