Nicolas Maeterlinck

Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken pakt De Wever (N-VA) hard aan in toespraak: "Kan iemand deze man nog geloven?"

In zijn toespraak op de nieuwjaarsreceptie van Vlaams Belang heeft voorzitter Tom Van Grieken fors uitgehaald naar N-VA-collega Bart De Wever. Volgens Van Grieken is die te veel bezig met politieke "strategospelletjes" en te weinig met wat de Vlaamse kiezer vraagt. "Is dat dan echt wat De Wever wil? Geen Vlaams-nationaal front, maar een zakenkabinet met de PS?"

Het was best een opmerkelijke passage tijdens de nieuwjaarstoespraak van Tom Van Grieken toen die uitgebreid de tijd nam om N-VA en haar voorzitter Bart De Wever door de mangel te halen. "Opmerkelijk", schrijven we, omdat Van Grieken na de verkiezingen eigenlijk hoopt samen te werken met de N-VA om een Vlaams-nationalistische regering te vormen. Maar bij N-VA heeft voorzitter Bart De Wever die boot altijd afgehouden.

"Bart De Wever en de N-VA zijn compleet de kluts kwijt", haalde Van Grieken uit. "De ene dag wil hij premier worden, de andere dag burgemeester van Antwerpen. Eerst wil hij zelfs niet aan de onderhandelingen beginnen totdat er confederalisme op de tafel ligt, daarna wil hij plots een zakenkabinet waar geen enkele Vlaamse garantie tegenover staat. Kan iemand deze man nog volgen? Of belangrijker: kan iemand deze man zelfs nog geloven?"

"Wie gelooft die mensen nog?": een beproefde slagzin met een hoog boemeranggehalte

"Wie gelooft die mensen nog?", het zal een slogan zijn die in de politieke geschiedenis altijd met oud-CD&V-premier Yves Leterme verbonden zal zijn. Hij haalde er in de aanloop naar de federale verkiezingen van 2007 snoeihard mee uit naar de beloftes van toenmalig premier Guy Verhofstadt (Open VLD) en zijn paarse regering. Het rake zinnetje legde Leterme geen windeieren: hij haalde bijna 800.000 voorkeurstemmen binnen.

Sindsdien staat een zin als "wie gelooft die mensen nog?" te boek als "electoraal goud", zeker in de context van de uitdager tegen de gevestigde waarden van het moment. Bart De Wever heeft hem in het voorbije decennium zelf geregeld bovengehaald. Maar de slogan heeft ook een hoog boemeranggehalte: wie vervolgens de eigen beloftes niet voldoende waar maakt, kan hem op zijn beurt in het gezicht geworpen krijgen. Leterme kan erover meespreken.

Stratego

Dat De Wever na de verkiezingen een zakenkabinet wil vormen met de PS kan Van Grieken niet begrijpen. "Is er iemand die zit te wachten op zo'n onzinnige technocratische regering? Want waaraan hebben de mensen nu precies een hekel? Net aan de vele onverkozen ministers in deze Vivaldi-regering, die zonder Vlaamse meerderheid hun wil opleggen. (...) Is dat dan echt wat De Wever wil? Geen Vlaams-nationaal front, maar een zakenkabinet met de PS?" 

Van Grieken verwijt zijn N-VA-collega daarom "strategospelletjes" die de Vlaamse kiezer niet vooruit helpen. "De Wever stamelt en bidt nu aan de Franstalige socialistische poort, maar we zijn hier verdorie toch de meerderheid? Vlaanderen is goed voor 60 procent van de bevolking, 70 procent van de belastingen, 80 procent van de export. Wij moeten niet bedelen, maar op tafel slaan en eisen wat ons toekomt."

BEKIJK - Tom Van Grieken (Vlaams Belang): "Is er iemand die zit te wachten op zo'n onzinnige technocratische regering?":

Videospeler inladen...

Migratie

Van Grieken haalde tijdens zijn toespraak ook zijn traditionele antimigratiestandpunten uit de kast. Volgens hem willen de andere partijen het daar liever niet over hebben. "En waarom mag het daarover niet gaan? Hou u vast: Omdat dat dat strategisch in de kaarten van het Vlaams Belang zou spelen... Dat uit ieder onderzoek blijkt dat de Vlaming wakker ligt van het falende immigratie -en asielbeleid, stoort hen niet."

De Vlaams Belang-voorzitter nam ook de controversiële term "omvolking" in de mond, net nu het Europees Parlement een onderzoek heeft ingesteld naar zijn partijgenoot Tom Vandendriessche, die dat woord liet vallen in een debat daar. Volgens critici is dat naziterminologie die geen plaats heeft in het Europees Parlement.

"Het opengrenzenbeleid van links is een complete ramp in Europa en vooral in België. (...) Er voltrekt zich een heuse omvolking", zei Van Grieken vandaag. "Dat is het resultaat van decennialange ongecontroleerde massamigratie." 

BEKIJK - Kan het Vlaams Belang compromissen sluiten om eventueel mee te regeren?

Videospeler inladen...

Meest gelezen