Rusland beschuldigt Oekraïne van dodelijke aanval op markt in Donetsk en explosies in gasterminal

Op een markt in Donetsk in bezet Oekraïne zijn zeker 18 mensen omgekomen bij bombardementen van het Oekraïense leger. Dat beweren lokale, pro-Russische autoriteiten. In het westen van Rusland, bij de grens met Estland, vatte een grote gasterminal vuur na een dubbele explosie. Volgens Rusland zit Oekraïne achter de ontploffingen.

Op een markt in de door Rusland bezette stad Donetsk zijn hulpdiensten massaal ter plaatse gekomen na een raketaanval. Bij de bombardementen zijn zeker 18 mensen om het leven gekomen, er vielen ook een tiental gewonden. Dat zegt de burgemeester van de stad.

Volgens de lokale autoriteiten is het Oekraïense leger verantwoordelijk voor de aanval, maar het is moeilijk om dat onafhankelijk te bevestigen. De stad ligt dicht bij de frontlinie en wordt regelmatig onder vuur genomen door het Oekraïense leger.

Gasterminal in lichterlaaie

In het westen van Rusland, dicht bij de grens met Estland, is er brand uitgebroken in een grote gasterminal. Het gaat om een installatie van het Russische bedrijf Novatek om vloeibaar gas te verschepen. In de terminal wordt aardgascondensaat onder meer omgezet in kerosine en diesel. De gasterminal ligt op zo'n 170 kilometer ten westen van Sint-Petersburg en op 35 kilometer van de grens met Estland. Twee dagen geleden was er in dezelfde regio ook al een brand bij een olie-terminal.

BEKIJK - Een grote rookpluim na de drone-aanval op een gasterminal:

Videospeler inladen...

Troepen van het ministerie van Noodgevallen proberen de brand in de terminal te doven. Volgens de lokale autoriteiten zouden er geen slachtoffers gevallen zijn.

"Militaire prestatie"

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de ontploffing is, maar verschillende Russische media spreken van een Oekraïense drone-aanval. Volgens VRT NWS-Ruslandkenner Jan Balliauw is de kans groot dat het gaat om een Oekraïense drone-aanval. Verschillende getuigen hebben de onbemande vliegtuigen horen overvliegen. 

De drone-aanval op de gasinstallatie is toch wel opvallend, weet Jan Balliauw. "Het is een van de eerste keren dat Oekraïne een succesvolle drone-aanval heeft uitgevoerd zo diep in Rusland", zegt hij. "Het gaat om een afstand van bijna 1.000 kilometer, bijna dubbel zo ver als Moskou. Dat is toch wel opvallend, het is een nieuwe stap in de oorlog."

Experten noemen het een militaire prestatie dat de drone zo ver kon vliegen zonder te zijn opgemerkt.

Meest gelezen