© BELGA

Antwerp plaatst tegen Charleroi klinkend slotakkoord achter feestelijke week

Een feestelijke week met een klinkend slotakkoord. Zo is de eerste werkweek van 2024 uitgedraaid voor Royal Antwerp FC. Na tal van individuele prijzen werd Charleroi zondagmiddag collectief van de mat geveegd. Het werd 4-1 en zo heeft de Great Old zijn start van het kalenderjaar niet gemist.

Hannes Van Gael

LEES OOK. IN BEELD. Fans én spelers van Antwerp steunen geschorste Marc Overmars met spandoek

De landskampioen verscheen fris aan de aftrap na de feestelijkheden van afgelopen donderdag. Achterin waren er wel tal van afwezigen, waardoor Mark van Bommel een onuitgegeven elftal tussen de lijnen stuurde. Muja nam -door blessures van De Laet, Bataille en Coulibaly en het vertrek van Vines- plaats op de rechtsachter. Voorin verschenen Janssen en Ilenikhena voor het eerst samen aan de aftrap.

© BELGA

Charleroi miste Dabbagh (Asian Cup) en doelman Koffi (Africa Cup). Het vaste sluitstuk van de Carolo’s werd vervangen door Pierre Patron. En die laatste zag al snel een patroon: Antwerp nam het initiatief, Charleroi rekende op een scherpe tegenprik.

Ejuke dolt op links

Maar de boel echt gesloten houden, dat lukte niet voor de bezoekers. Een afgeweken schot van Vermeeren verdween bijna in doel en Ilenikhena’s gekruiste schotje was te slap voor Patron, die zich ook nog goed breed maakte oog in oog met Muja. Moest beter van de Albanees, maar de 1-0 liet niet lang op zich wachten. Ejuke zag Janssen helemaal vrij staan in de zestien en via het been van Boukamir verschalkte de Nederlander Patron.

© BELGA

LEES OOK. ONS OORDEEL. Ejuke als de smaakmaker, Van den Bosch greep zijn kans

Het was ook niet verwonderlijk dat die openingsgoal vanop de Antwerpse linkerflank kwam. Ejuke dribbelde Rogelj helemaal tureluurs. Ook bij de 2-0 was de Nigeriaan zijn rechtstreekse tegenstander te snel af. Zijn schot werd nog gepareerd door Patron, maar op de rebound van Ilenikhena had geen enkele Zebra een verhaal. ‘George’ opereerde als diepste man en liet zich minder in het spel betrekken dan Janssen, maar zo’n kansen moet je hem niet geven.

Schilderwerken Wijndal

De scherpe tegenprikken van Charleroi waren schaars. Zo verdween een carambole tussen Butez, Mbenza en Van Den Bosch maar enkele centimeters naast het doel van de kersverse ‘Doelman van het Jaar’. Op slag van rust had Zorgane nog een kopkansje, maar de aansluitingstreffer scoren lukte niet.

Halfweg werden verdedigers Rogelj en Bukamir uit hun lijden verlost. Nkuba en Heymans vielen in. Iets aanvallendere intenties dus vanwege coach Mazzu en die zorgden ook voor iets meer dreiging. Heymans koos voor eigen succes en Butez moest zich strekken op een kopbal van Van Cleemput.

Charleroi toonde nog een teken van leven, maar na 20 minuten in de tweede helft vond Wijndal het welletjes. De linksachter kreeg alle tijd en ruimte en toverde een geweldige trap uit zijn sloffen, recht de kruising in.

© BELGA

Terugkeer Ondrejka

3-0 en boeken toe. Dat betekende dat Van Bommel na ruim 70 minuten al aan zijn applausvervangingen kon beginnen. Janssen en Ejuke (die nog een ererondje kon wandelen) maakten plaats voor Kerk en de 19-jarige Smits, die vorig jaar al een paar minuten had gekregen tegen KV Mechelen.

Toch kregen we nog een profdebuut te zien bij de thuisploeg. Na de 4-0, een intikkertje voor Ekkelenkamp, vielen Ondrejka en Victor Udoh (19) in. De Zweed was al out sinds eind augustus, maar voor de jonge Nigeriaan, die bij Young Reds vlot de weg naar doel vindt, waren het zijn eerste minuten bij de hoofdmacht.

Ex-Red met de eerredder

De eerste drie punten van 2024 zijn zo een feit voor Antwerp. Daar kon de eerredder van Bernier, tussen 2018 en 2020 nog op de loonlijst bij de Great Old, niets aan veranderen.

LEES OOK. REACTIES. Gouden Schoen Toby Alderweireld: “We toonden dat we weer op de goede weg zijn”

© Isosport

Antwerp Logo
Antwerp
4
:
1
Charleroi Logo
Charleroi
  • Dominant Antwerp boekt ruime zege: 4-1
  • Landskampioen wipt weer over Cercle naar plek 6 
  • Matig spelend Charleroi is nog niet ontwaakt uit z'n winterslaap

Dominant boekt vlotte zege: 4-1 tegen matig Charleroi

Na 3 nederlagen op rij tegen de Zebra's in de competitie heeft Antwerp nog eens kunnen winnen van Charleroi. De Zebra's legden de landskampioen weinig tot niets in de weg. Na 76 minuten spelen stond het immers 4-0 na treffers van Janssen, Ilenikhena, Wijndal en Ekkelenkamp. In het slot lukte invaller Bernier nog de aansluitingstreffer. En zo sluit Antwerp de feestweek in stijl af en wipt het weer over Cercle naar plek 6 en telt het evenveel punten als RC Genk. Charleroi blijft 12e maar moet zich dringend herpakken. Als RWDM straks punten pakt tegen Eupen, dan bevindt het zich in de gevarenzone terwijl het resterend programma bijzonder zwaar oogt.
Butez moet nog een keertje plat

Heymans wordt diep gestuurd maar kan Butez niet echt in de problemen brengen met zijn schot.
Aftellen naar laatste fluitsignaal

De buit is al een tijdje binnen voor the Great Old. We krijgen wel nog 3 minuten blessuretijd.

Het is niet meer als een pleister op een houten wonde voor Charleroi. Antwerp laat even de teugels vieren in de defensie. Heymans legt de bal met het hoofd in de loop van Bernier en die glijdt de 4-1 binnen. Geen clean sheet voor Butez.
Udoh heeft vertrouwen

De invaller wil zich meteen tonen maar zijn schot vanuit de 2e lijn vliegt hoog over.
Nog een debutant bij de landskampioen, de Nigeriaan scoorde dit seizoen al 10x bij de Young Reds in 1e Nationale.
Alderweireld torent boven iedereen uit op een hoekschop en knikt naar de verste hoek. Daar kan Ekkelenkamp ongehinderd de 4-0 met het hoofd binnenduwen. Uit de herhaling blijkt dat de kopbal van Alderweireld ook in doel zou zijn gegaan.
Applausvervanging

De shiften van Janssen en Ejuke zitten erop, zij worden met applaus begeleid naar de bank. En zo krijgen we Gyrano Kerk en Milan Smits, die zijn debuut viert.
Ruimtes worden groter

De Antwerpse doelpuntenhonger is nog niet gestild. Ilenikhena duikt de ruimte in en ziet aan de overzijde dat Muja komt aangelopen. Van Cleemput heeft zich echter goed gepositioneerd en onderschept de pass van Ilenikhena.
Wild schot

Zorgane doet alles goed tot aan zijn schot. Hij snoept de bal af van Janssen in het halve maantje. Hij legt de bal klaar voor zijn linker maar besluit dan hoog over. Hier zat meer in.
In het zijnet

Mbenza zet zijn turbo aan in het strafschopgebied en besluit onder druk van Vermeeren in het zijnet. Het leverde de Carolo's wel een hoekschop op maar daar kunnen ze geen gevaar uit puren.