De Vlaamse Waterweg nv

Sloop "Bananenbrug" in Wijnegem gaat trager dan voorzien: schepen liggen zeker tot vanavond stil

De afbraak van de zogenoemde Bananenbrug over het Albertkanaal in Wijnegem verloopt sinds zondagochtend trager dan voorzien. Door een stabiliteitsprobleem gebeuren de werken voorzichtiger. Het was de bedoeling dat schepen op het Albertkanaal zondagmiddag weer zouden kunnen doorvaren, maar ze liggen nog zeker tot zondagavond stil.

"Sinds zondagmorgen verloopt de sloop van de brug over het Albertkanaal trager dan gepland", bevestigt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg aan VRT NWS in Antwerpen. "Nadat het gedeelte ter hoogte van de duwvaartsluis afgebroken was, kwam er extra druk op het resterende gedeelte van de brug. Dat is logisch, maar het brugdeel aan de linkeroever blijkt minder stabiel te zijn dan voorzien."

Het probleem werd opgelost door het resterende deel van de brug te ondersteunen met brokstukken. "Dat is goed gelukt en sindsdien werken we trager en voorzichtiger aan het doorknippen van de brug om alle veiligheidsrisico's te beperken."

Schepen liggen stil

Doordat de werken op dit moment trager verlopen dan voorzien, is er ook impact op het scheepvaartverkeer. "Normaal gezien zouden de schepen vanaf zondagmiddag weer kunnen passeren, maar door de vertraging lukt dat nu niet. De schepen liggen nog zeker tot zondagavond stil."

Stokerijstraat afgesloten

Om de veiligheid te garanderen werd ook de Wijnegemse Stokerijstraat vlakbij de Bananenbrug afgesloten. "Daar stonden sinds de start van de sloop zaterdag te veel kijklustigen. We willen het zekere voor het onzekere nemen", zegt Stinissen.

Het voorziene einde van de sloopwerken, woensdag 24 januari, komt voorlopig niet in het gedrang.

Er komen twee nieuwe bruggen in de plaats van de Bananenbrug, één voor auto's en vrachtwagens en één voor fietsers en voetgangers. Als de brug is afgebroken, zullen schepen tot vier containers hoog kunnen worden gestapeld op het Albertkanaal in Vlaanderen. Daarvoor werden al 61 bruggen verhoogd. 

De Vlaamse Waterweg nv
De Vlaamse Waterweg nv

Meest gelezen