De Croo over vervroegd vertrek Charles Michel: “Niet aan mij om te depanneren”

© BELGA

Premier Alexander De Croo vindt het geen goed idee dat hij tijdelijk voorzitter van de Europese Raad zou worden wanneer Charles Michel vervroegd vertrekt om deel te kunnen nemen aan de Europese Parlementsverkiezingen. Dat heeft hij zondag gezegd in VTM Nieuws. “Het is niet aan mij om hem te depanneren.”

gjs
Bron: BELGA

Het tweede mandaat van Charles Michel aan het hoofd van de Europese Raad loopt normaal gezien in november ten einde. Michel trekt in juni echter de Europese MR-lijst, en omdat het voorzitterschap niet combineerbaar is met een mandaat als Europarlementslid vertrekt de Belg dus vroeger dan voorzien. 

In Europese kringen wordt druk gespeculeerd over wie Michel kan vervangen. Naast de populistische Hongaarse premier Viktor Orban, wiens land vanaf 1 juli het roterend voorzitterschap van de Raad waarneemt, doet onder meer ook de naam van Alexander De Croo de ronde. Ons land is Europees voorzitter tot en met eind juni. 

Niet depanneren

De Croo vindt dat echter “geen goed idee”, benadrukte hij zondag in het VTM Nieuws. “Het is absoluut niet aan mij om te depanneren. Het systeem werkt goed met een permanente en een roterende voorzitter.” 

De premier wilde verder niet ingaan op de beslissing van Michel, die de afgelopen weken nochtans heel wat kritiek oogstte. “Het is zijn keuze, en het is niet aan mij om daar kritiek op te geven. Het belangrijkste is dat België tot eind juni zijn rol kan spelen als EU-voorzitter, en ik wil zoveel mogelijk resultaat halen. Als ik dat met Michel kan doen, dan zeer graag.”

Sociaaleconomische

Met de premier werd ook ingegaan op de verkiezingenen de regeringsvorming daarna. Het sociaaleconomische moet de prioriteit zijn van de volgende federale regering. “Een regering die ons land in stukken knipt en alles nog complexer wil maken, daar pas ik voor”, zei hij.

De Croo herhaalde daarmee de boodschap die hij en Open VLD-voorzitter Tom Ongena maandag al brachten op de nieuwjaarsreceptie van de liberalen: de Open VLD wil na de verkiezingen geen tijd verliezen met “in kastelen ons land op te knippen”, maar snel aan de bak gaan met sociaaleconomische hervormingen. “De volgende regering zal de vijf jaar die ze heeft moeten gebruiken om ongeveer 400.000 jobs te creëren. Daar moet het over gaan, niet over het opknippen van ons land”, zei de premier zondag op VTM.

Of de Open VLD zichzelf na juni dan ziet samenwerken met de N-VA, die uitdrukkelijk wel een staatshervorming wil, liet De Croo in het midden. “Ik kan samenwerken met partijen die jobcreatie en economische groei als prioriteit hebben en die begrijpen dat je ons land moet samenhouden om sterker te staan.”

Hoe dan ook doen de liberalen het niet goed in de peilingen, maar daar wil de premier vooralsnog geen aandacht aan besteden. “De enige peiling die telt, is de verkiezing. De economische groei in ons land is het dubbele van die in de eurozone, we hebben meer dan 300.000 jobs gecreëeerd in zeer moeilijke omstandigheden. (...) De prijzen worden aan de meet uitgedeeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen